Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kom ik van mijn betrekkingswanen af?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb last van betrekkingswanen en word daar meestal erg angstig van. Daar word ik dan weer paranoïde van. Volgens mijn psychiater komen betrekkingswanen vaker voor bij bipolaire stoornissen.

Is het niet te behandelen met medicatie?

Als ik enigszins hypomaan ben vind ik mijn stelsel van wanen helemaal geen onzin. Het komt niet zomaar uit de lucht vallen en het is allemaal wel ergens naar te herleiden. Ik weet alleen niet hoe ik het weg moet krijgen. Het sluimert ergens en steekt steeds weer de kop op.
Ik kan hier ook geen ‘doe-het-zelf-informatie’ over vinden. Er moet toch wel een manier zijn om het steeds minder geloofwaardig te maken?

Vriendelijke groet en alvast hartelijk dank.

Antwoord

Beste M.,

Dank voor je vraag!

In principe zijn betrekkingsideeën een uiting van te veel (negatieve) betekenis toekennen aan de omgeving. Je hebt reeds twee medicamenten die daarbij zouden moeten helpen (Fluanxol en quetiapine).

In principe kun je er iets aan doen door middel van de socratische bevraging, toegepast op jezelf.

Socratisch bevragen komt in principe neer op het inschakelen van je frontale cortex (het analytische, volwassen deel van je brein) in relatie tot je emotionele kernen (angst, negatieve betekenis). Je stelt jezelf neutrale vragen over je betrekkingservaring – alsof je er werkelijk alles van wil weten. Vragen als: waarom? hoe dan? wie dan? Probeer het eens…..en tracht het te ontwikkelen verder…

Hope this helps en succes!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 3 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
wanen

Lees ook