Main content

Vraag

Beste Jim,

In televisieprogramma’s zie ik weleens mensen die wanen hebben zonder dat zij psychotisch zijn. Hoe zit dat? Ik kan me namelijk voorstellen dat als je vaker een psychose hebt, je ook in gezonde perioden vervalt in gedachten uit die psychosen.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste P.,

Inderdaad, een waan is niets anders dan de wereld heel specifiek bekijken door de bril van jouw eigen sterke emoties. Omdat andere mensen niet door die bril kijken, kunnen ze het vaak niet volgen.

Maar dat betekent niet dat er een zorgbehoefte is en iemand een diagnose moet hebben van een of andere psychotische stoornis.

Het is zoals Thomas Szasz (Hongaars psychiater) al zei: "If the dead talk to you, you are a spiritualist; if God talks to you, you are a schizophrenic".

Dus wanen behoeven alleen behandeling als er een zorgbehoefte bestaat. En of er een zorgbehoefte ontstaat als iemand een ongewoon idee heeft, hangt weer af van vele factoren zoals de invloed die dat ongewone idee heeft op het gedrag. Maar ook van de cultuur van de samenleving waar die persoon verblijft.

Kortom, het is inderdaad een stuk ingewikkelder dan men het soms voorstelt!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 28 november 2021
  • Deel deze pagina: