Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Waar vind ik snel hulp voor mijn dochter met wanen?

Vraag

Goedendag,

Mijn dochter van 17 heeft een pittige psychose met waanideeën en veel paranoia.

Ze wil wel hulp en ze denkt dat ze iets zeer traumatisch heeft meegemaakt. Ik kan dit niet bevestigen en blijf neutraal. Ze ontkent dat het een psychose is, maar erkent heftig trauma.

Waar kan ik hulp vinden en snel? Ik maak me ook zorgen om de rest van het gezin.

Dank je wel.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste P.,

Ik zou als eerste haar vergezellen naar jullie huisarts. Deze kan je dochter met spoed aanmelden bij een ggz-instelling in jullie regio. Ondanks alle wachtlijsten heb je dan kans dat je dochter snel hulp kan krijgen. Ook kan de huisarts mogelijk overleggen met een (jeugd)psychiater en vragen of deze mee wil kijken/denken. Nu we allemaal aan het beeldbellen zijn gegaan maakt dit het contact makkelijker.

Heb je reden om te denken dat ze iets traumatisch heeft meegemaakt? Een traumatische gebeurtenis kan inderdaad een psychose triggeren, zeker als er sprake is van  posttraumatische stress/PTSS. Dan is het van belang dat de behandeling zich ook op het verwerken van de traumatische gebeurtenis richt. Dat kan veilig weten we inmiddels, ook als mensen nog psychotische klachten hebben.

Maar op de leeftijd van je dochter kunnen er ook zaken spelen als te weinig slaap, uitgaan, verliefdheid, school- en studiekeuzestress et cetera. En door de coronamaatregelen zijn veel jongeren, door onder andere een periode van sociale isolatie, mentaal kwetsbaarder momenteel. Het zijn allemaal factoren die psychosegevoeligheid kunnen vergroten. Tot slot kunnen ook drugs en alcohol een rol spelen, mijn eigen ervaring als moeder (en als tiener in de jaren ’70) is dat je lang niet alles meer meekrijgt van je kind of wilt delen als kind met je ouders.

Het goede nieuws is dat een psychose vaak met behulp van medicatie snel in heftigheid kan afnemen, en dat de meeste jonge mensen met goede begeleiding deze ervaring goed te boven kunnen komen. En dat als er inderdaad ook sprake is van posttraumatische stress of PTSS dit goed behandeld kan worden.

Ik hoop dat je hier verder mee komt.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Clara Koek op 12 mei 2022

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid
Trauma

Lees ook