Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Hoe krijg ik een vriend in zorg?

Vraag

Mijn zoon maakt zich zorgen om een goede vriend die steeds wantrouwiger wordt naar alles en iedereen. Wat zijn handige stappen om hem naar de huisarts te krijgen/om hem in zorg te krijgen? Achter zijn rug om is niet handig, rechtstreeks met hem bespreken levert te weinig op.

 

 

Antwoord

Hoi M,

Inderdaad is achter iemands rug om niet handig om te doen. Goed dat je rechtstreeks hebt geprobeerd. Wellicht kan een opening zijn door te vragen met wie hij wel over dit onderwerp in gesprek wil? Naar de huisarts gaan lijkt me een goede zet. Wellicht heeft het gesprek daar in eerste instantie niet over te gaan. Wat zie je gebeuren, welke zorgen ervaren naasten? Wat zijn de feiten? In hoeverre geeft de situatie al schade aan de persoon zelf en de omgeving. Wanneer is deze persoon van mening dat anderen wel mogen ingrijpen? Zoek samen naar deze grens en probeer hierin een gemeenschappelijk doel te vinden.

Zijn er omstandigheden die het gaan naar de huisarts kunnen vergemakkelijken? Welke weerstand zit er? Hoe kan je die samen weerleggen? Als het allemaal niet werkt, dan kan je weinig meer dan dan beschikbaar zijn en herhaaldelijk laten weten dat deze persoon aanspraak op je mag doen, wanneer het nodig is. Nabijheid bieden op afstand.

Mocht er wel sprake zijn van naderend gevaar dan kan je zelf stappen ondernemen en de ander informeren over het feit dat je contact legt met organisaties die hier wat mee kunnen. GGZ of wijkagent bijvoorbeeld. Op die manier neem je verantwoordelijk zonder afhankelijk te zijn van de wil van de ander én je doet het niet achter de rug om. Dat zet tijdelijk wel de relatie op het spel, maar wanneer de persoon weer in betere doen is, dan kan je achteraf prima verantwoorden waarom je deze keus maakte.

Sterkte en succes ermee, Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 2 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook