Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe om te gaan met de gesprekken in mijn hoofd?

Vraag

Geachte heer Corstens,

Ik heb mijn medicatie gedeeltelijk afgebouwd en sindsdien heb ik weer last van gesprekken in mjin hoofd. Ik heb hier eerder last van gehad. Tijdens gebruik van hogere doses medicatie had ik hier minder last van. In overleg heb ik besloten even niet verder af te bouwen.

Heeft u advies hoe om te gaan met deze gesprekken?

Zijn er zelfhulpgroepen op dit vlak?

Bij voorbaat hartelijk dank.

Antwoord

Wellicht een tip zou kunnen zijn om een spreekuur in te lassen: 2 x 10 minuten per dag je open stellen voor de stemmen, ze uitnodigen, ernaar luisteren, doorvragen, eventueel opschrijven wat je opvalt. Buiten de spreekuurtijd geef je ze geen aandacht, maar verwijs je ze naar die spreekuurtijd. Zo zou je de gesprekken/verhalen meer kunnen structureren.

Verwacht niet dat de stemmen zich aan de ‘afspraak’ houden, maar als jij het maar doet. Probeer niet de stemmen te veranderen, maar jezelf: aandacht en geen aandacht.

Ik kan me voorstellen dat het enorm kan irriteren. Probeer dat niet te hoog op te laten lopen. Er zijn steunpunten stemmen horen.

Enkele websites:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Succes!

Beantwoord door: Dirk Corstens op 30 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook