Main content

Vraag

Goedendag,

Mijn dochter is zwaar depressief. Dit komt door vele dingen uit het verleden. Ik ben de enige die ze heeft. Dit is triest genoeg, omdat ze anderen niet vertrouwt.

Nu is het probleem dat ze dingen van mij nodig heeft die ik niet kan geven, zoals emotionele steun. Ik ben geen gevoelsmens. Ik heb nooit de emoties van huis uit meegekregen. Ik kom meestal met oplossingen aan.

Nu krijg ik te horen dat ik haar door mijn gedrag zieker maak. Dit is uiteraard niet de bedoeling.

Maar hoe nu verder? We praten nauwelijks en als we praten is er gelijk ruzie.

Antwoord

Beste S.,

Omgaan met iemand die zo diep depressief gestemd is, is altijd moeilijk. Je kunt het met woorden vaak niet goed doen, omdat het moeilijk is om de toestand van de ander te begrijpen of na te voelen.

Soms moet je er alleen maar zijn, om te laten zien dat je de ander steunt en niet in de steek laat.

Depressies laten zich niet wegpraten. Ook praten over dingen uit het verleden helpt dan niet, dat kan beter als de depressie weer is opgeklaard, wat zeker zal gebeuren.

Je dochter heeft behandeling nodig. De vooruitzichten bij zo'n depressie zijn goed. Achteraf snapt iemand zelf ook niet dat je zo diep kunt gaan.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Lees meer over naasten:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 53
Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 juli 2020
  • Deel deze pagina: