Main content

Vraag

Goede avond, mijn man heeft nu voor de derde keer een psychose. Elke keer van het ene op het andere moment. Onze relatie is goed maar wanneer mijn man in een psychose zit, ben ik de gene die het gedaan heeft, kan ik oprotten, moet ik mij stil houden en negeert hij mij dagen lang, en wil hij scheiden.

Mijn vraag is hoe kan dit, vind het erg moeilijk. Kan er erg moeilijk mee omgaan. Wat kan ik het beste doen?

Antwoord

Hoi Z,

Dat is een heel moeilijke situatie voor je.

Het kan zijn dat er op diep onbewust niveau iets tussen jullie speelt wat in de psychose van je partner door hem wordt ervaren.

Dat hij op dat moment ziek is, maakt het voor jou extra lastig, want het is door de ziekte wel vertekend en niet realistisch.

Dus er voor hem zijn enerzijds en toch ook niet over je grenzen laten gaan anderzijds, dat is een moeilijke klus waarbij ik maar 1 tip heb: zet jezelf echt op de eerste plek en vraag je af: wat heb IK nodig om met deze situatie om te gaan? Vraag anderen om hulp en deel je ervaringen, zodat jij steun krijgt en dat je het volhoudt.

Waar en bij wie kan jij je hart luchten? Is er professionele zorg voor je man? Wie kan dat professioneel op zich nemen? Wat wil je wel en niet voor hem doen?

Je kunt ook steun en advies zoeken bij de familievereniging Ypsilon, zij richten zich op ‘familie van’. Hoe is het contact tussen je man en zijn familie? Wat kunnen zij voor hem doen?

Sterkte! Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 4 mei 2018
  • Deel deze pagina: