Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met een (ernstige) psychische aandoening. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie. 

Hoe kan ik het beste omgaan met schaamte na een psychose?

Vraag

Ik heb een jarenlange psychose gehad. In die tijd heb ik veel vreemde en nare uitspraken gedaan tegenover dierbaren. Het komt ook totaal niet overeen met hoe ik in werkelijkheid denk.

Ik schaam me hier erg voor en voel mij dan ook erg schuldig naar deze mensen toe.

Hoe is hier het beste mee om te gaan?

Antwoord

Beste Anoniem,

Je hebt lange tijd in je eigen werkelijkheid geleefd, in een wereld waar je omgeving geen toegang toe had. Daarin had je je eigen belevingen die maakten dat je op zaken heel anders reageerde dan je zou doen zonder de invloed van de psychose en alles wat daarmee samenhangt.

Ik kan me heel goed voorstellen dat je je schaamt en je je erg schuldig voelt tegenover je omgeving die soms niet wist waar ze aan toe was. Bij de een kan dit heftiger aangekomen zijn, meer verdriet veroorzaakt hebben dan bij de ander. Het kan zijn dat ze zich nog afstandelijk gedragen, er zal enige tijd overheen gaan eer ze eraan gewend zijn dat je anders reageert in bepaalde situaties, dat je weer terug bent bij je oude zelf.

Ga eens kijken op de site van Anoiksis, de vereniging voor en door psychosegevoelige mensen, daar vind je o.a. dit artikel over de situatie die jij beschrijft:

www.anoiksis.nl/psp/hoe-verder/

Ik hoop dat dit je helpt. Ik wens je sterkte en wijsheid.

Met vriendelijke groet,

Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ypsilon op 28 september 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook