Main content

Vraag

Ik heb een jarenlange psychose gehad. In die tijd heb ik veel vreemde en nare uitspraken gedaan tegenover dierbaren. Het komt ook totaal niet overeen met hoe ik in werkelijkheid denk.

Ik schaam me hier erg voor en voel mij dan ook erg schuldig naar deze mensen toe.

Hoe is hier het beste mee om te gaan?

Antwoord

Beste Anoniem,

Je hebt lange tijd in je eigen werkelijkheid geleefd, in een wereld waar je omgeving geen toegang toe had. Daarin had je je eigen belevingen die maakten dat je op zaken heel anders reageerde dan je zou doen zonder de invloed van de psychose en alles wat daarmee samenhangt.

Ik kan me heel goed voorstellen dat je je schaamt en je je erg schuldig voelt tegenover je omgeving die soms niet wist waar ze aan toe was. Bij de een kan dit heftiger aangekomen zijn, meer verdriet veroorzaakt hebben dan bij de ander. Het kan zijn dat ze zich nog afstandelijk gedragen, er zal enige tijd overheen gaan eer ze eraan gewend zijn dat je anders reageert in bepaalde situaties, dat je weer terug bent bij je oude zelf.

Ga eens kijken op de site van Anoiksis, de vereniging voor en door psychosegevoelige mensen, daar vind je o.a. dit artikel over de situatie die jij beschrijft:

www.anoiksis.nl/psp/hoe-verder/

Ik hoop dat dit je helpt. Ik wens je sterkte en wijsheid.

Met vriendelijke groet,

Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ypsilon op 28 september 2020
Expert Avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Meer hulp of advies van Ypsilon nodig?

Meer lezen?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je alle antwoorden van Ypsilon.

Wist je dat er op PsychoseNet regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs geplaatst worden?

  • Deel deze pagina: