Main content

Vraag

Geachte heer Kupka,

Ik heb sinds 2004 allerlei soorten medicatie geslikt waardoor mijn gezondheid steeds slechter werd.
Vanaf 2008 besloot ik om met de medicatie te stoppen onder begeleiding. Met dit proces ben ik tot drie maanden geleden bezig geweest omdat het (wan)beleid van de GGZ is dat er iedere keer heel hoog medicatie ingezet moet worden om het vervolgens weer over een periode van maanden/jaren af te bouwen.

Nu hadden ze afgelopen november besloten de medicatie weer heel hoog in te zetten met lichte dwang.
Kort daarna heb ik op eigen houtje besloten direct met alles te stoppen omdat ik hun beleid ervaar als een neerwaartse spiraal en een cirkel waar ik straks nooit meer uitkom.
Nu ben ik vanaf half december medicijn vrij.

Hoelang zou het duren voordat mijn hersenen “hersteld” zijn en binnen wat voor termijn zou een psychose normaal gesproken terugkeren bij acute staking? Zijn hier ervaringen mee?
Ik hoor het graag.

Antwoord

Beste J.,

Medicijngebruik voor psychische klachten blijft altijd een thema dat veel vragen en dilemma's oproept, zowel bij degene die de medicatie moet gebruiken als bij degene die dat adviseert en voorschrijft.

In het algemeen geldt: alleen medicijnen gebruiken bij ernstige klachten, en als eerder is aangetoond dat een bepaald medicijn voor dat soort klachten werkzaam is. Vervolgens neem je zoveel als nodig (soms even zoeken naar de juiste dosis), en zo lang als nodig. Meestal geven we medicatie enige tijd nadat de klachten zijn afgenomen om een terugval te voorkomen.

Als je dan stopt, doe dat dan geleidelijk. Zo zal een medicijn langzaam uit je lijf verdwijnen, en kan het lichaam (en dus de hersenen) zich geleidelijk weer aanpassen aan de situatie zonder medicatie. Soms keren klachten weer terug als medicatie wordt gestopt. Hoelang dat duurt verschilt enorm per persoon: soms binnen een week nadat het medicijn is gestopt, soms pas maanden of jaren later.

Als de klachten helaas steeds terugkomen, kun je samen met je behandelaar besluiten om de medicatie preventief te nemen, in een zo laag mogelijke dosis, zodat de voordelen (de werking) in balans zijn met de nadelen (bijwerkingen). Ook dat is vaak wat puzzelwerk en vergt geduld en doorzettingsvermogen, en een goede samenwerking met de behandelaar.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 mei 2020
  • Deel deze pagina: