Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Hoe kan ik de stemmen in mijn hoofd stoppen?

Vraag

Hoe kan ik de stemmen in mijn hoofd stoppen? Ik word er zo gek van, al 16 jaar kamp ik hiermee.

Antwoord

Beste A.,

Als ik mensen probeer te steunen in het omgaan met hun stemmen is mijn advies: niet hechten en niet vechten. Daarmee wordt bedoeld, met name bij negatieve, bedreigende of devaluerende stemmen, om hun boodschappen zoveel mogelijk te negeren en niet serieus te nemen, dus niet hechten. Als je gaat vechten tegen de stemmen door ze te onderdrukken of heel boos te worden, werkt dat vaak averechts en krijg je meer last.

Je kan eens kijken naar een mooie en duidelijke video die ook op deze site staat en heet: ‘Compassie voor stemmen‘, een verhaal van moed en hoop. Stuart vindt een manier om met zijn stemmen om te gaan terwijl hij ook zijn leven kan leiden en zijn dagelijkse doelen kan bereiken. Misschien heb je daar, net als hij, een therapeut bij nodig.

Verder weten we uit onderzoek dat een deel van de mensen die stemmen horen waar ze angstig of somber van worden, nare dingen heeft meegemaakt in hun leven. Bijvoorbeeld als kind of puber gepest zijn. De gevolgen van nare gebeurtenissen meemaken als kind kunnen groot zijn en bijvoorbeeld PTSS en/of psychotische klachten geven. Maar daar zijn goede behandelingen voor.

Er zijn trouwens ook veel mensen die stemmen horen maar daar geen last van hebben en het zelfs positief vinden omdat ze hun stemmen vooral zien als raadgevers. Maar zo klinkt jouw vraag niet.

Tot slot heeft Robin Timmers een waardevol boek geschreven over omgaan met stemmen horen, hij is ervaringsdeskundig op dat gebied.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande adviezen en tips.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 4 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook