Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Hoe stop ik het horen van stemmen?

Vraag

Ik hoor stemmen maar mijn stemmen soms brengen ze me in problemen hoe kan ik dit stoppen ik denk altijd dat mensen iets tegen me hebben dat ze me lelijk vinden dat mensen me als stort gaan behandelen hoe stop ik dit allemaal ik slaap heel slecht ik wordt nachts vijfkeer of meer wakker.

Antwoord

Hoi J,

Het is denk ik goed om je te bedenken dat stemmen een onderdeel van jezelf zijn; het zijn geen andere mensen of wezens.

In essentie is het je eigen geest die je hoort. Kun je vrede krijgen met je stemmen? Als je leert lief voor jezelf te zijn, worden de stemmen misschien ook iets zachtaardiger.

Mensen behandelen jou zoals jij denkt dat je behandeld moet worden. Als je een laag zelfbeeld hebt, gaan mensen je ook eerder als ‘stort’ behandelen.

Blijf jezelf voorhouden dat je het waard bent. Je kan misschien denken dat je het niet waard bent of dat je lelijk bent, maar uiteindelijk is dat niet zo. Het zijn vervelende gedachten, maar wel enkel gedachten.

Wat het slapen betreft zou ik zeggen; probeer je niet teveel te verzetten tegen het slechte slapen. Hoe meer je je verzet, hoe slechter je slaapt. Geef je over aan de nacht.
Wees lief voor jezelf.

Veel succes!

Beantwoord door: Rik Verweijen op 10 augustus 2018

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook