Main content

Vraag

Mijn broertje heeft in de afgelopen 6 maanden ongeveer 5 a 7 zelfmoordpogingen gedaan door drugs te nemen.

Hiernaast is hij ook gewelddadig en dreigend, voornamelijk tegen onze moeder. Heeft ook een keer ons en zijn eigen leven bedreigd met een mes. Hij is heel onstabiel. Zo erg dat wij soms vrezen voor ons eigen leven thuis.

Hij is vaker in behandeling geweest met psychologen. Alleen dat werkte voor geen meter, duurde maar een paar weken. Waarom dit telkens niet werkte weet ik niet! Mijn vermoeden is dat hij tijdens zo’n gesprek een afweermechanisme heeft door heel vreugdevol te praten alsof er niks aan de hand is, waardoor de psycholoog heel snel zegt dat hij prima is. Terwijl in dezelfde week van zo’n gesprek hij bijvoorbeeld een variatie van drugs neemt of zichzelf verminkt.

Mijn vraag aan is hoe ver het moet komen tot iemand gedwongen wordt opgenomen?

Hij had een gesprek met een psychiater, omdat hij weer een poging had gedaan. Volgens de psychiater is er niks aan de hand en mocht hij naar huis! Terwijl hij meteen daarna onze moeder opbelt en dreigt haar in elkaar te slaan. Waarom wordt er telkens geen actie ondernomen door hulpverleners?

Antwoord

Je verhaal klinkt behoorlijk heftig. Ik weet niet waarom de hulpverlening geen mogelijkheden ziet om in te grijpen. Mogelijk omdat je broer zich bij de hulpverleners telkens beter voordoet dan hij eigenlijk is.

Om een antwoord op je vraag te geven: er moet sprake zijn van ‘ernstig nadeel’ om je broer tegen zijn zin te behandelen. Dat hoeft niet per se een opname te zijn, gedwongen behandeling kan nu ook thuis. De rechter beoordeelt of dat nodig is.

Je kunt hierover meer lezen in de speciale toolkit ‘Crisis thuis’ op onze website: https://www.ypsilon.org/crisis. Daar staat ook wat als ernstig nadeel in de wet beschouwd wordt. Jullie zouden als familie een melding kunnen doen. Lees daarover ook meer in de toolkit. Bij acuut gevaar moet je natuurlijk de politie of 112 bellen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Veel sterkte,

Heleen, Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ypsilon op 26 maart 2020
  • Deel deze pagina: