Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik ben rond mijn 25ste begonnen met antidepressiva (ik slik nu Sertraline) om angst meer controleerbaar te maken. Een jaartje of 7 later ben ik voor het eerst vanwege angst en stress ook een lichte dosis Seroquel gaan slikken. In de jaren erna is de dosis steeds meer verhoogd. Uiteindelijk zat ik op 250 mg. Toen ik jaren later een andere psychiater consulteerde was zijn oordeel dat 250 mg Seroquel niet paste bij de diagnoses die ik had. Hij vond de dosis te hoog en ik ook. Over een periode van 3/4 jaar is het gelukt om 100 mg af te bouwen.

Echter het lukt al meer dan een half jaar niet om de Seroquel verder af te bouwen. Iets wat ik wel heel graag wil, omdat ik veel last had van de bijwerkingen (het kost me uren om de dag op te starten, erg moe). Mijn laatste poging ben ik een paar dagen geleden gestopt. Ik had mijn huisarts en apotheek gevraagd om mijn afbouwschema zoveel mogelijk in lijn te brengen met die van de Regenboog Apotheek, geleidelijk afbouwen over langere tijd.

Maar omdat mijn huidige apotheek alleen werkt met de officiele doseringen van Seroquel (Quetiapine) kunnen zij moeilijk de eerste afbouw stap in enkele grammen doen. Uiteindelijk was de eerste stap in een keer 12,5 gram eraf. En na drie weken zou dan de volgende 12,5 eraf gaan. Na vijf verschrikkelijke dagen vol onttrekkingsverschijnselen (gespannnen en zenuwachtig gevoel) die uit het niets leken te komen ging het daarna beter. De apotheek zei ook dat Quetiapine een spiegel van 5 dagen heeft. Ik dacht dat ik er doorheen was de grootste spanning was weg en ik was erg blij.

Maar halverwege de tweede week kwam de spanning toch weer terug. Spanning die ik niet kon thuisbrengen. Het leek uit het niets te komen en ik kreeg het niet weg door bijvoorbeeld te sporten, sauna etc, zaken die normaal altijd stressverlagend werken bij mij. Het was als of het uit het niets kwam. De eerste gedachte was toen, misschien is 150 mg toch de max, en dat meer afbouwen niet mogelijk is. Uiteindelijk heb ik drie weken lang op 137,5 mg gezeten, maar de spanning bleef. Verder afbouwen was sowieso geen optie meer, maar even op dit niveau blijven stabiliseren (wat ik al drie weken deed) ook niet. Ik raakte totaal uitgeput van het opgejaagde gevoel. Ik zit dus nu weer op 150 mg en na twee dagen was het opgejaagde gevoel ook weg.

Vragen:

1) Ik ben met veel onttrekkings klachten de eerste vijf dagen doorgekomen van afbouw. Daarna ging het beter. Waarom ging het in halverwege/einde tweede week toch mis? Kan ik gewoon niet minder dan 150 mg slikken? Ligt hier mijn grens? Of kun je nog langer dan drie weken onttrekkingsverschijnselen hebben? De apotheek zei dat het na 5 dagen goed moest zijn. Was ook zo maar niet voor lang. Het voelde ook niet dat het nog beter zou worden. Drie weken was wel mijn max voor ontrekkingsverschijnselen. Helemaal als je niet weet hoe lang dat in totaal kan gaan duren.

2) Zou een volgende poging meer succesvol kunnen zijn als de eerste afbouwdosis kleiner is dan 12,5 mg? In het schema van de Regenboog praktijk. is het maximale wat er als eerste afgaat 5mg. Zij doen er vier dagen over om 10 mg af te bouwen. Ik deed 12,5 in een dag en bleef 3 weken op dat niveau.

3) Mijn apotheek heeft me nu een snij apparaatje gegeven en zei nu dat ik de 12,5 ook in 2 of vieren kan snijden, waardoor ik bij een nieuwe poging nog langzamer kan afbouwen bij eerste stap. Hadden ze dat maar eerder verteld, dat zou me drie weken ellende kunnen besparen. Zijn jullie het hiermee eens?

4) Las in artikel Groot & van Os, Handvatten om het afbouwen van antidepressiva en andere medicijnen – Maart 2018, dat zelf medicijnen snijden gek genoeg minder succesvol is dezelfde dosis maar dan in grammen bereid door apotheek Regenboog?

5) Ik slik nu 150 gram quetiapine XR verlengde afgifte. Mijn apotheek zei dat de afbouwschema’s van de Regenboog apotheek waarschijnlijk niet gebaseerd zijn op verlengde afgifte omdat het in poedervorm is. Maakt dat nog uit voor afbouw?

Als je altijd XR variant gebruikt en opeens afbouwt zonder XR, dat moet toch een verschil zijn? Ik heb nu natuurlijk zelf ook afgebouwd zonder verlengde afgifte. De 12,5 pil is zonder XR en de 25 ook. Je zou zeggen, in een keer 50gram minder XR doet ook heel wat?

Nou veel info en vragen van mijn kant. Alvast bedankt voor het beantwoorden.

Antwoord

Dank voor je vragen! Geweldig zo gestructureerd als je er mee bezig bent - manage your own medication, zoals ze zeggen.

Het lijkt er op dat je een persoon bent die extreem gevoelig is voor chemische veranderingen in het brein, die impact hebben op het niveau van de neurotransmissie (prikkeloverdracht tussen zenuwcellen in het brein).

Het is ook mogelijk dat er in de afbouw interacties ontstaan met de sertraline, zodanig dat je meer last hebt van seroquel onttrekking.

Ik denk dat het in de praktijk te proberen is om met behulp van de pillensnijder de afbouw te doen in stapjes van 6.25mg seroquel per maand, en kijken hoe dat gaat.

De verlengde afgifte is inderdaad een factor, en je zou ook kunnen proberen om de XR met 50mg te verminderen. Zou normaal gesproken makkelijk moeten kunnen maar je bent, zoals gezegd, waarschijnlijk gevoeliger dan anderen voor veranderingen in de chemische boodschappers in het brein.

Kan je niet een kant-en-klare keuze geven of een echt medisch advies in het online spreekuur: zo exact zijn de dingen niet te voorspellen. Je hebt de opties eigenlijk al goed in kaart gebracht - nu nog kiezen!

Je kunt natuurlijk altijd besluiten om gewoon de medicatie te blijven nemen - het is een kwestie van afwegen. Je bent in ieder geval al een heel eind gekomen, hetgeen heel erg goed is!

Succes Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij verschijnt sinds 2014 op Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.)

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Lees verder over antipsychotica:

Lees verder over medicatie:

Beantwoord door: Jim van Os op 11 april 2018
  • Deel deze pagina: