Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe weet ik wanneer iets een psychose is?

Vraag

Beste Dirk Corstens,

Al jarenlang heb ik stemmen, soms mompel ik tegen ze of praat hardop.

Maar meestal zijn het discussies in mijn hoofd met één of meerdere personen. De laatste tijd hoor ik dat ik meer discipline moet hebben en moet stoppen met eten om beter in sport te worden (er wordt mij verteld dat ik mee moet doen aan de Olympische Spelen). Ik durf bijna niet te eten, want dan wordt er gescholden. Ik ben nu 9 kilo afgevallen en voel me niet goed (ik ben nu te mager). Mijn huisarts steunt mij, want ik kan pas in februari bij een psychiater terecht (sta op de wachtlijst voor behandeling).

Maar mijn vraag is, als ik deze stemmen hoor, zit ik dan in een psychose?

Ik krijg niet altijd opdrachten, maar wel kritiek, zijn dat dan korte psychoses? Ik slik nu anti-depressiva en Oxazepam.

 

Antwoord

Het is misschien behulpzaam om het stemmeninterview met iemand te doen: http://www.levenmetstemmen.nl/index.php/nl/interview

Stemmen horen is iets heel anders dan psychose. De meeste mensen kunnen met stemmen omgaan. Je kunt wel psychotisch worden door stemmen. Ik ben psychotisch als ik doe wat de stemmen zeggen, zeggen veel stemmenhoorders op de vraag wat voor hen psychose inhoudt. In een psychose heeft alles in je omgeving voor jou extra persoonlijke betekenis, en je bent vaak angstig en/of achterdochtig.

Dat je opdrachten of kritiek krijgt van de stemmen komt veel voor. Dat is beslist niet psychotisch.
Stemmen spreken vaak in metaforen en zijn extreem in hun uitspraken.
Doorgronden wat daaronder zit kan helpen.

Wellicht maken de stemmen zich zorgen om je gezondheid en verwoorden ze dat heel extreem (Olympische Spelen). Olympische Spelen zijn overigens erg ongezond voor de meeste mensen. Niet eten is ook al zo extreem. Waar maken de stemmen zich zorgen over is de vraag. Ik adviseer de stemmen niet te gehoorzamen maar met ze te gaan samenwerken, ze dagen je uit om te onderhandelen, na te denken over je leven en je eigen stem te laten klinken. Zeg ze wat voor jou belangrijk is, wat jij zelf vindt.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 40
Beantwoord door: Dirk Corstens op 16 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook