Main content

Vraag

Goedemorgen meneer Bijl,

Sinds september 2016 ben ik begonnen met het slikken van antidepressiva.

Twee jaar verder ben ik flink afgebouwd met de antidepressiva (SSRI). Van de 100 mg slik ik nu nog maar 8 mg. Elke keer wanneer ik verder probeer te af te bouwen, komen de paniek/angsten en vooral de depressiviteit weer terug.

Een paar maanden geleden heb ik een enorme psychische klap op mijn werk gekregen. Mijn collega had haar contract opgezegd en er was niet op tijd vervanging voor haar gevonden. Dit zorgde ervoor dat ik een 70 urige functie in 32 uur moest proppen. De angst/paniekaanvallen werden hierbij zo extreem dat de oxazepam niet voldoende werkte en ik incidenteel een vorm van antipsychotica moest gebruiken. Ik wilde per se niet mijn antidepressiva verhogen, omdat ik er vanuit ging dat tegen de tijd dat de extra antidepressiva zijn werk ging doen, de angst/paniek aanvallen wel verminderd zouden zijn. Hier had ik ook gelijk in.

Ik ga vanaf van eind december bij een nieuwe werknemer beginnen. De functie die ik daar krijgt, lijkt echt mijn droombaan. Echter wanneer ik hierover na denk word ik nu al overvallen met paniekaanvallen. Ik ben meerdere keren in therapie geweest, dus hoewel ik weet hoe ik hiermee om moet gaan, overvalt mij de heftigheid hiervan.

Het relativeren van de situatie is erg moeilijk. Ik twijfel in hoeverre ik met een volgende periode van paniek/angst en depressiviteit kan omgaan tijdens het begin van een nieuwe baan (een triggerpoint is verandering en onzekerheid).

Uiteindelijk mijn vraag:
Ik vraag me af in hoeverre ik mijn dosis antidepressiva weer moet verhogen en hoeveel? Of is het verstandiger om regelmatig kalmeringsmiddelen te gebruiken?

Alvast ontzettend bedankt voor uw hulp!

Antwoord

Beste V.,

Ik maak uit je verhaal op dat je zowel angst- en paniekaanvallen hebt als een depressie. Je hebt leren omgaan met paniekaanvallen, maar de heftigheid overvalt je. Mijn advies zou zijn om terug te gaan naar de therapeut die je dat heeft geleerd en enkele herhaalsessies in te lassen. Daar leer je het meest van. Ophogen van medicatie terwijl je al het een en ander gebruikt zou ik niet adviseren. Dat geldt zowel voor het antidepressivum als oxazepam.
Ik hoop dat dat mogelijk is voor je.

Succes en sterkte daarmee.

Met vriendelijke groet, Dick Bijl


Meer informatie over depressie:

Lees verder over antidepressiva:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 23
Beantwoord door: Dick Bijl op 7 januari 2019
  • Deel deze pagina: