Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Ongewone angsten – angst om thuis te zijn

angsten

Een blog van Pien waar ze ingaat op haar ongewone angsten. En hoe ze moedig naar een weg zoekt om er los van te komen.

Pas geleden heb ik een haaienfilm gezien: ‘The Meg’ met Jason Statham in de hoofdrol. Een oeroude haai komt weer boven uit de diepte om de mens te terroriseren. Uiteindelijk zijn er twee oeroude haaien om de zaak nog enger te maken. Het viel uiteindelijk mee met hoe eng de film was.

Helaas heb ik meer last van andere angsten en beperken ze zich niet tot een haaienfilm

Sinds 2015 heb ik drie psychoses ervaren. Na de eerste was het herstel goed, helaas kwamen hier nog twee psychoses achteraan met opnames in het buitenland, het herstel is nog steeds niet volledig. Het is zwemmen en overleven, nog steeds.

Sinds die tijd heb ik last van spanningen, om naar de stad te gaan, iets ongewoons te doen. Het ergste van alles is dat ik niet goed thuis kan zijn. Ik heb angst om thuis te zijn en dat is nu al meer dan een jaar aan de hand. Ik voel me opgesloten, verveeld en soms paniekerig, het is verschrikkelijk om niet een thuisgevoel te hebben en te kunnen ontspannen thuis.

De winter boezemt me angst in: veel binnen zitten, veel donker, veel thuis: help!

Over dit onderwerp is ook niets te vinden op internet of psychosenet.nl, ik voel me erg alleen met dit probleem. Samen met de psycholoog onderzoeken we gedachtes, maar de kern van de zaak en de oplossing is nog niet gevonden. Soms is het een echt enge film waarin ik ben beland na de psychoses, waarin angsten regeren en de werkelijkheid, mijn oude werkelijkheid vóór de psychoses niet meer bestaat.

Ondanks dit alles, wilde ik vooruit en ben ik een cursus “ Zicht op herstel” bij Stichting Lumen gaan doen waarbij acceptatie, hoop en dromen, en zingeving aan bod komen.

Hoewel dit mijn angsten niet heeft opgelost heeft het me wel moed gegeven

En moed is iets wat je nodig hebt als je vecht tegen ongewone angsten en oeroude haaien.

Reacties

2 reacties op “Ongewone angsten – angst om thuis te zijn”

 1. Geeske Roorda

  Hoi Pien,

  Wat een mooie blog heb je geschreven. Herkenbaar. Ik ken de oplopende spanning, de drempel en de angst die je beschrijft. Je bent niet alleen.

  Dapper en goed dat je naar deze cursus hebt gevolgd. Weer eens stap vooruit. Vele stappen, ook al zijn ze klein, maken uiteindelijk toch een grote. Ik ben van plan om binnenkort (waarschijnlijk in 2019) ook een blog over het onderwerp ‘angst’ gaan schrijven, over de angst zoals ik die ook jarenlang intens heb ervaren. Angst die ik nu, jaren later, op bepaalde momenten nog steeds ervaar. Dan is er weer wat meer geschreven over dit toch wel belangrijke onderwerp.

  1. Pien

   Hallo Geeske,

   Bedankt voor je positieve reactie! Fijn om te lezen dat mijn blog herkenbaar is. Leuk dat je ook over dit onderwerp wilt schrijven. Groet, pien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *