Main content

Vraag

Hey Remke,

Ik hoor al 4 jaar negatieve stemmen in mijn hoofd. Ze hebben mij de diagnose schizofrenie gegeven. Nu ben ik allemaal aan het zoeken wat nu eigenlijk een psychose is. Ik kom er maar niet uit want mijn psycholoog zegt dat ik een psychose heb maar ik ben helemaal niet verward.

Wanneer zien jullie ( psychiaters ) stemmen horen als een psychose?

Antwoord

Hoi D,

Kort gezegd noemen wij een waarneming (stemmen horen, dingen zien, iets voelen) een psychose als het zich niet in de realiteit afspeelt, maar in je hoofd. Dus je hoort, ziet of voelt iets dat niet echt is.

Ook iets denken, een overtuiging, dat niet waar is, is een psychose. Onware dingen denken doet natuurlijk iedereen om de haverklap, maar ik bedoel dat je ervan overtuigd bent dat je door de CIA in de gaten gehouden wordt, of dat aliens je ontvoerd hebben, of iets bizars, wat eigenlijk niet waar kan zijn.

Dat noemen we een waan. Wanen en hallucinaties zijn zogenaamde positieve symptomen van een psychose.

Je kunt dus psychotisch zijn zonder in de war te zijn. Je hoort bijvoorbeeld stemmen, maar verder kun je prima helder denken. Ook dan ben je psychotisch. Want die stemmen spelen zich af in je hoofd, niemand anders kan ze horen.

Of je schizofrenie hebt, is daarmee niet gezegd. Dan moeten er veel meer symptomen bij komen, zoals niet helder kunnen denken of plannen (desorganisatie van denken) of initiatiefverlies bijvoorbeeld.

Als ik je een advies mag geven, ga vooral met iemand praten over de inhoud van je stemmen. Want waarom zeggen deze stemmen dit tegen jou? En bedoelen ze misschien iets anders? Heb je ooit een trauma gehad? Drugs gebruikt? Komt psychose bij jou in de familie voor?

Het loont om dat goed uit te zoeken. Ik hoop dat ik het goed heb uitgelegd zo.

Heel veel succes,

vriendelijke groeten, Remke van Staveren

Beantwoord door: Remke van Staveren op 6 juli 2018
  • Deel deze pagina: