Main content

Vraag

Wat is het verschil tussen psychose en negatieve stemmen horen?

Wanneer iemand in een psychose zit, kan hij dan als enig symptoom stemmen horen? Of moet hier ook andere symptomen bijhoren?

Antwoord

Stemmen horen is een capaciteit van iemand, een extra zintuigelijke waarneming van mensen die hier een extra antenne voor hebben, of hier een fijngevoeligheid in hebben.

Psychosegevoeligheid zie ik ook als een fijngevoeligheid. In beide gevallen, net als bij hoogsensitiviteit is het vooral de opdracht om met deze eigenschap leren om te gaan in het leven.

Voor omstanders is het fijn om te kunnen duiden waar het em in zit. Vandaar de labels.

In een psychose heb je geen werkelijkheidsbesef meer. Dus mocht je de werkelijkheid prima registreren (met als referentie dat deze overeenkomt met wat anderen in je omgeving ook ervaren), dan heb je geen psychose. Hoor je dan wel stemmen, dan is dat waar je last van hebt: Zonder in een psychose te zitten stemmen horen.

Hartelijke groet Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 25 juni 2018
Expert Avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert. Deze expert is niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet. Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse andere experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: