Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe te wisselen van medicatie voor bipolaire stoornis?

Vraag

Ik gebruik al 2 jaar Risperidon als onderhoudsmedicatie. Ik wil graag afbouwen met Risperidon maar ben bang voor een ontwenningspsychose…. Kan eerst langzaam afbouwen + switchen naar Lithium een ontwenningspsychose voorkomen?

Antwoord

Beste S,

De wens om medicatie af te bouwen of om te wisselen voor een ander medicijn kan allerlei redenen hebben. Meestal is dat omdat het middel onvoldoende werkt of bijwerkingen geeft die niet opwegen tegen de gunstige effecten. Je schrijft niet wat bij jou de reden is. Het is altijd verstandig om van tevoren te weten welk ander medicijn kansrijk is in jouw geval.

Ook is het raadzaam om medicijnen geleidelijk af te bouwen, in de loop van tenminste enkele weken in kleine stappen, en terwijl je dat doet het nieuwe middel op te starten zodat je niet zonder bescherming tegen terugval zit. Maar iedereen is anders, en ik kan je aanraden om voordat je hieraan begint een duidelijk plan te maken over een wisseling, hoe snel dat gaat, en wat je van een ander middel kunt verwachten. Lithium is voor veel mensen met een bipolaire stoornis een goede keuze.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook