Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoelang duurt een manie als je medicijnen neemt?

Vraag

Mijn broertje heeft een manie gekregen, maar hij heeft nooit een psychose gehad.

Is een manie hetzelfde als bipolair?

Hij slikt bijna drie weken olanzapine. We zien dat sommige symptomen, zoals veel praten, weer terug beginnen te komen. Hij is zich ook niet bewust van zijn ziektebeeld.

Wordt hij zich ooit bewust dat hij ziek is/was?

Hoelang duurt een manie als je medicijnen neemt?

Wanneer is hij helemaal hersteld en hoe kunnen wij als familie hem helpen?

Antwoord

Beste A.,

Als iemand voor de eerste keer een manische episode doormaakt en daar alle kenmerken van heeft, dan wordt dat in het huidige DSM-5-systeem geclassificeerd als een bipolaire stemmingsstoornis.

Hoelang een manie duurt verschilt erg per persoon, maar onbehandeld kan het weken tot wel enkele maanden duren. Als je het behandelt dan zie je meestal binnen twee weken een verbetering optreden, hoewel het meestal wel wat langer duurt voordat iemand weer helemaal tot rust is gekomen.

Het inzicht in deze toestand komt vaak pas achteraf, als iemand weer in zijn normale gemoedstoestand is en terugkijkt op de manische episode. De familie kan helpen door met hem samen zijn dag te structureren, te zorgen dat hij geen ondoordachte dingen doet, bij hem te blijven en hem tegelijkertijd ook met rust te laten, zorgen voor een goed dag- en nachtritme, kortom: te zorgen dat hij zonder kleerscheuren door deze nare periode heen komt.

Luister naar hem en ga niet te veel in discussie. Kijk ook eens op www.thuisarts.nl, daar staat veel informatie over bipolaire stoornissen, en ook voor naastbetrokkenen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een anders in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 8 december 2022

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook