Main content

Vraag

Beste Jim,

In december heb ik een psychose gehad die een paar weken (misschien wel veel langer) heeft geduurd. Ik vroeg mij af hoelang het herstel hiervan kan duren.

Sinds ik deze psychose heb gehad ben ik bijvoorbeeld veel angstiger dan voorheen. Ook heb ik nog steeds last van meer vermoeidheid en irreële gedachten.

Kan dit herstel lang aanhouden?

Alvast bedankt voor het antwoord!

Antwoord

Beste Anoniem,

Veel mensen hebben last van restklachten na een psychose.

De kunst is om je lichaam en geest de tijd te gunnen om weer in evenwicht te komen.

Er is vaak druk van buitenaf om weer snel "de oude" te zijn en het "gewone leven" weer te hernemen. Dat gaat vaak niet zomaar en wat je dan ervaart is spanning, concentratieproblemen en dergelijke.

Je hebt tijd nodig om de ervaring van psychose te incorporeren in je identiteit, er iets mee te doen, er van te leren en weerbaarheid te bevorderen.

Dat heet herstel.

Het is een psychologisch proces, je hoeft niet bang te zijn voor hersenschade en andere dingen die je wel eens hoort.

Het klinkt raar, maar het is belangrijk om dit psychologische proces te ondergaan en er van te leren. Je kunt het niet afdwingen.

Gaandeweg kom je dan weer in balans...

Hope this helps...

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Lees meer over de fasen van psychose en herstel:

Meer informatie over herstel:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 13 april 2020
  • Deel deze pagina: