Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoeveel quetiapine komt overeen met 5 mg olanzapine?

Vraag

Goedendag,

Hoeveel milligram quetiapine is gelijk aan 5 mg olanzapine?

Bedankt.

Antwoord

Beste J.,

Voor de indicatie psychose is de DDD (daiy defined dose) van olanzapine 10 mg en die van quetiapine 400 mg.

Je zou dus kunnen zeggen dat 5 mg olanzapine overeenkomt met 200 mg quetiapine.

De dagelijkse gedefinieerde dosis (DDD) van een geneesmiddel is een internationale standaardmaat die wordt gebruikt om de gemiddelde dagelijkse dosis van een geneesmiddel te definiëren. De DDD wordt vastgesteld door het World Health Organization (WHO) Collaborating Centre for Drug Statistics Methodology.

De DDD vertegenwoordigt de gebruikelijke dosis voor de meeste indicaties bij volwassenen. Het is belangrijk op te merken dat de DDD niet noodzakelijkerwijs overeenkomt met de aanbevolen dosis voor een specifieke patiënt. Het is eerder een referentiepunt dat wordt gebruikt voor statistische en vergelijkende doeleinden, zoals het analyseren van geneesmiddelengebruik op populatieniveau.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 22 juni 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
olanzapine
Quetiapine

Lees ook