Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

horen “vreemde” associaties bij autisme?

Vraag

Bij welke stoornis heeft men vreemde associaties en gedachtegangen die althans door de omgeving als vreemd worden gezien. Past dit bij autisme?

Antwoord

Beste Hannah,

Het past eigenlijk bij het mens zijn: we hebben heel vaak gedachten, ideeën en ervaringen die andere mensen niet zo goed kunnen volgen.

Of denk aan twee mensen va verschillende religies die elkaars geloof niet kennen en daar voor het eerst over gaan praten!

Dus dat is op zich niet te beschouwen als “pathologisch”.

Als je heel erg in je eigen wereldje zit – om wat voor reden dan ook , kan eventueel zijn in het kader van ASS – kan dat nogal opvallen. Je kunt dan eventueel zeggen dat het \”hoort\” bij de ASS.

Maar sommige mensen zijn de hele dag door aan het fantaseren en hebben allerlei mooie spirituele gedachten en bijzondere ervaringen. Ook dit is niet pathologisch.

Soms als de stemming wordt overheerst door angst, depressie of euforie kun je in het kader van die sterke stemming de wereld zodanig anders waarnemen dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Soms heeft dat behandeling nodig.

Zoiets denk ik!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 25 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

autisme
Psychosegevoeligheid
Spiritualiteit

Lees ook