Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is het slim om hormonen te gebruiken bij begin overgang en bipolariteit?

Vraag

Zou het verstandig kunnen zijn om preventief hormonen te gebruiken tijdens de beginfase van de overgang, om extra stemmingswisselingen of psychose tijdens deze periode te voorkomen?

Antwoord

Beste L.,

Ik zou in het algemeen nooit preventieve medicijnen gaan nemen om iets te voorkomen dat er nog niet is.

Meer specifiek voor de situatie die jij schetst: het effect van vrouwelijk geslachtshormoon op stemmingsklachten en zeker op psychose is nooit overtuigend aangetoond. Hormonen kunnen natuurlijk wel de overgangsklachten zelf verbeteren, wat dan wel weer gunstig kan zijn voor je emotionele evenwicht.

Omdat de overgang bij daarvoor gevoelige vrouwen gepaard kan gaan met een toename van al bestaande psychische klachten, is het wel aan te raden om op alles te letten wat goed is voor jouw emotionele stabiliteit: regelmaat, leefstijl, voeding, enz. En als je wordt behandeld voor een psychische aandoening, deze behandeling optimaal te volgen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 26 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
overgang

Lees ook