Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Weer een psychose met als trigger: de overgang

weer een psychose

Ongeveer anderhalf jaar na het ontstaan van haar eerste langdurige psychose ontstond er weer een psychose. Lotuslicht vertelt in deze blog dat dit te maken had met de overgang.

Alles ging zo goed. In overleg was medicatie afgebouwd in een jaar tijd, ik deed vrijwilligerswerk en was inmiddels begonnen aan het schrijven van mijn eerste boekje, dat af was en lag te wachten om naar de uitgever te gaan.

Ik zag het als mijn missie te schrijven over kundalini( het proces van verlichting) en de overgang; de menopauze. Mijn psychosen waren ontstaan ten tijde van de overgang en waren daarvoor nooit eerderbij mij voorgekomen.

Tijdens mijn eerste psychose liep ik lange tijd onbehandeld rond

Later werd ik uit huis gehaald om gedwongen opgenomen te worden. Het was mijn eerste ervaring met de gesloten afdeling. Twee jaar heb ik er over gedaan van de psychose af te komen. Ik heb dit beleefd als een intens diepe uithollende, maar ook zingeving brengende ervaring.

Nu ben ik net een paar dagen thuis, na een opname van ongeveer zes weken. Ik heb ’t dit keer veel sneller gedaan. Opnieuw speelt mijn vrouw-zijn en kundalini de hoofdrol in de psychotische belevenis, dus ik herpak mijn missie te schrijven over het fenomeen overgang en psychische kwetsbaarheid.

Er is nog zo weinig over geschreven, terwijl psychosen tijdens het kraambed inmiddels als bijna normaal worden gezien. Psychosen tijdens de overgang komen wel degelijk voor! Heel summier vindt je hier en daar wat op internet.

Dat de hormoonhuishouding vele stofwisselingen in het lichaam verandert waardoor je kwetsbaar kunt zijn voor het krijgen van een psychose is een onderbelicht onderwerp

Ik wil het er graag wel over hebben en ook over kundalini. Na jaren van steeds intensere meditaties en een leven dat gewijd is aan bewustwording kwam kundalini als een spontane verschijning in mijn leven.

Kundalini is energie die onderaan de ruggengraat opgerold ligt te slapen en bij de meesten van ons actief kan worden zonder noemenswaardige problemen. Maar wanneer zij stevig oprijst en het hoofd bereikt of andere gebieden van het energetisch lichaam kan dat problemen opleveren, zoals psychosen.

Dat is wat mij overkomen is. Daarnaast was ik ook nog eens in de overgang. Ik was bewust bezig afscheid te nemen van mijn vruchtbaarheid.

Dat de overgang je enorm kan veranderen en een nieuwe fase in je leven in luidt, daarover is hier en daar wel wat te vinden, maar hoe dit je innerlijke beleving van jezelf kan beïnvloeden is nog redelijk onderbelicht. Daarom ben ik gaan schrijven.

Schrijven helpt mij voor mezelf uit te vinden wat nu echt zinvol is tussen al die moeilijke emoties die langs komen na weer een psychose

Het verheldert mijn beeld, vooral achteraf, na de belevingen. Ook de psychose heeft me veel geleerd, maar ik had niet verwacht er nog een te krijgen. Inmiddels is me verteld dat ik er op moet rekenen dat er nog meer zullen komen tot de hormoonkwestie in rustiger vaarwater is en de overgang naar wijzere oudere vrouw een feit kan zijn.

Graag hoor ik van anderen of zij zich herkennen in de overgang en het krijgen van psychosen. Dat maakt het de moeite waard hier mijn missie in te vinden. Ook kundalini (nadat je er misschien op gegoogeld hebt) kan een rol spelen in iemands leven. In het mijne wel.

Door ervaring heb ik er inmiddels veel kennis over opgebouwd

Het is moeilijk met psychosen te leven. Gelukkig geloof ik er in dat ze iets komen vertellen. Iets waarmee ik bewuster word, andere keuzes kan maken, ik zingeving ervaar. De psychosen helpen me leren los te laten en te accepteren.

Uiteindelijk maken de psychosen me vrijer, al is het gedurende de psychose soms een staat van gevangenschap. Ik herken mijn thema’s erin en neem ze mee om ze uiteindelijk los te laten. Dat is winst!

Iedere psychose komen dezelfde thema’s aan bod. Schuld, schaamte en boete, straf en tekort schieten, niet kunnen voldoen aan de hoge eisen die gesteld worden. Tijdens mijn psychoses mag ik niet eten, drinken en roken. Dat kostte me bijna het leven.

De winst vindt ik vooral door de voorafgaande belevingen, waarin iedereen voor mij een Christus of Boeddha was. Waarin ik eenheid ervaren kon in het hele bestaan.

Ook de liefde wakkerde op vanuit mijn hart. Ik liet me niet meer kapot maken door gedachten

Ik herkende wat me met valse profetieën was aangeleerd. Ik kan me leeg maken en alles door me heen laten gaan zonder eraan te hechten. Het zijn slechts gedachten en emoties, het is niet wat ik werkelijk ben. Het helpt me de psychoses in een ander licht te zien en opnames als zinvol te zien.

Ik zie het zo: wij zijn daar of thuis met wat gedragen en geuit moet worden van wat er in de maatschappij ziek is. Dat is mijn taak dat aan de kaak te stellen. Ik heb een belangrijke rol als psychiatrisch patiënt die psychoses heeft.

Ik fungeer als antenne en als voorloper

Dat wat ik meekrijg en inneem tijdens het waanleven is ook van belang, het komt vertellen wat er geheeld moet worden. Voor anderen kan dit heel confronterend zijn als je er zelf een weg in hebt gevonden en je vrij hebt gemaakt van het lijden aan het feit dat jij psychoses hebt.

Ja natuurlijk, als je in een psychose zit, dan is het even anders. Maar toch. Ik heb gemerkt dat mijn omgeving er ook onder leed, misschien wel meer dan ik zelf. Maar ik ben een rare, ik verkondig dat psychoses zin hebben.

Mijn omgeving vindt dat moeilijk te snappen. Verpleging ziet je ook niet voor vol aan hierin.

Pas later, als ik mijn psychose-ervaring kan uitleggen, dan is het: “Ojaaa!”

Ik mag er nog meer verwachten in de aankomende jaren. Ik hoor nu bij een groep die soms psychoses krijgt. Plotseling, nooit eerder voorgekomen. Niets aanwijsbaars, behalve de overgang. Behalve kundalini die oprees.

Het gebeurt bij zoveel mensen. Dat het mij overkwam, tja, pech denk je dan. Maar tegenwoordig denk ik: “Wow, wat een geluk! Weer een avontuur om in te gaan en te beleven. Wat een rijkdom!”


Lotuslicht is een vrouw in de overgang met last van kundalini-verschijnselen. Dit mondde uit in psychosen. Ze probeert de zingeving daarvan te zien. Ze ziet het als haar missie om de wereld hierover meer bekendheid te geven. 

Meer informatie:

Fotocredits: Lotuslicht

 

Reacties

7 reacties op “Weer een psychose met als trigger: de overgang”

 1. Beste Lotusbloem, Saar en anderen. Sinds 4 jaar geleden dat mn menopauze begon heb ik elk jaar in de zomer nu een manische periode oftewel psychose gehad. Omdat ik artiest ben wilde ik terwijl het gebeurde ook vastleggen en analyseren wat er voor rare dingen gebeurden om er later iets over te gaan schryven of als spreker over te vertellen. Ik zie idd ook een missie hierin. Als ik terugkijk zijn het soms heel bizarre en grappige taferelen. En mn omgeving had er meer last van dan ikzelf. Zo acteerde ik de 1e keer de rol van Ego na een rebirthingsessie tydens een tantraweek en was om niet uit te staan. En heb de hele boel op stelten gezet. Helaas kon ik ze niet vertellen wat voor mooie inzichten ik hierover had en werd ik eruit gegooid en bijna opgenomen. Ik zie naast de traumatische kant ook de waardevolle openbaringen zoals het snappen hoe alles en iedereen met elkaar verbonden is. Alleen in de praktijk lijkt dan t tegenovergestelde te gebeuren. Zelfs mn partner was in paniek en kon ik niet bereiken. Pas een jaar geleden begreep ik hoe de overgang hiermee te maken heeft. Wat goed dat dit platform er is. Ik geloof zelf in boedhisme, de kracht van zelfreflectie en dat we met de juiste support er zeker sterker van worden. En hopelijk ook kunnen voorkomen dat we zo uit evenwicht raken. En dit wens ik ook voor anderen in de toekomst. Er is een netwerk H3 opgericht. Hoofd, Hart, Hormonen. Om meer onderzoek te doen en inlichting te geven over de klachten en effecten van de overgang. Veel sterkte allemaal en moedig dat jullie erover willen praten!

 2. Koosje

  Hoi Lotuslicht,

  Drie jaar geleden kreeg ik als 48 jarige vrouw ook een psychose.
  Nog steeds weet ik niet hoe lang het duurde, wat nou het begin was en wat het einde.
  De psychose was meteen de start van de overgang.

  Essentieel was het stuur zelf in handen te houden. Daarom deed ik er alles aan om niet opgenomen te worden. Ik was als de dood dat ik er nog veel verder door van huis zou raken. Het lukte thuis te blijven en de psychose uit te zitten, zonder medicatie, zonder psychiater, maand in, maand uit.
  Nog steeds ben ik thuis. De psychose is wel voorbij maar ik zit helemaal vast. Niet voor-, niet achteruit. De wereld durf ik niet meer in waardoor het lijkt of ik er niet meer toe behoor. Het is zwaar en ik voel me verstoten.

  De jaren duren. Mijn ziel stinkt naar doorligwonden.
  Ik heb me er doorheen gezongen, gespeeld, gehuild, gesport, gesapt en gevloekt.

  Zonder werk, geld of perspectief ben ik als spiegel steeds lastiger om voorgehouden te worden. De ander herkent zich maar moeilijk in mij. Vrienden voelen zich machteloos waardoor de een na de ander via de achterdeur verdwijnt.

  Vandaag is er een fles met een briefje aangespoeld op mijn eiland met daarin het bericht hoe jij je er doorheen hebt geslagen .
  Je schrijft over hoe de psychose je jouw verhaal heeft verteld. Hoe de liefde opwakkerde vanuit je hart. Hoe gedachten niet meer hechten en je niet meer kapot maken. Woorden die ik mee ga nemen voor mijn eigen beterschap.

  Bedankt voor de flessenpost,

  Koosje

  1. Jose

   Hoi Koosje,
   wanneer ik jouw verhaal lees denk ik: had ze maar hulp. Maar er zijn er niet veel fie net als jij geloven in niet behandelen met medicatie of niet opnemen in kliniek. Ik had dat ook gewenst, maar toch was het goed dat ik opgenomen werd(gedwongen). Is er niemand in je omgeving met wie je praten kunt daarover of een hulpverlener of vriend? Hulp is wel belangrijk als je zelf even niet helemaal daar bent door een psychose. Een professional die het snappen kan kan ook in alternatieve hoek zitten die meer denkt zoals jij. Ja, de boodschap door je psychose heen horen, welke gevoelens roept het op, waar gaat het eigenlijk over, dat zijn belangrijke vragen om mee aan de slag te kunnen, het kan de angel uit je volgende psychose halen. Ik zou zeggen: stel jezelf meer open en deel met de wereld wat jou overkomen is, zoek je vrienden weer op als dat kan en maak een nieuw vangnet. Dat kan helpen je niet meer zo alleen te voelen hierin. En bespreek dat jij een andere kijk op herstel hebt dan regulier, met medicatie en kliniek, want als je een vangnet hebben kan, heb je steun om het anders te doen….en een andere kijk hebben we hard nodig in psychose wereld! Wens jou alle goeds, schrijf misschien eens je verhaal voor psychosenet,m, wie weet hoeveel medestanders je hebt?

 3. Saar

  Mooi Lotusbloem, jouw verhaal.

  Ik herken heel erg de hormonale disbalans
  die bij mij een grote rol heeft gespeeld bij mijn bipolaire stoornis.
  Vanaf mijn eerste menstruatie , bijna 50 jaar geleden, kreeg ik sterke stemmingswisselingen.
  De bevalling van mijn tweeling later lokte een manie, gevolgd door een depressieve periode uit.
  Toen ik op mijn veertigste overgangsverschijnselen kreeg namen mijn klachten ook weer toe.
  Nu ik de overgang zo goed als gehad heb, ik ben nu 61, merk ik dat de storm in mijn lijf gaat gaat liggen en voel ik voor het eerst bijna een innerlijke rust die ik nooit gekend heb.
  Mijn klachten waren zeer zeker niet geheel te wijten aan de gierende hormonen,
  maar ben er zeker van dat dit mee heeft gespeeld.
  Ook ik heb gemerkt dat hier nog erg weinig over is geschreven
  of onderzoek naar is gedaan.
  Hoe jammer, want ik denk dat veel vrouwen zich hierin wellicht herkennen
  Wellicht kan er vervolgens een goede en gerichte behandeling worden aangeboden,
  zodat vrouwen zich minder eenzaam en meer gehoord voelen in hun klachten.

  Nogmaals dank je wel voor je verhaal.

  1. Jose

   dANKJEWEL sAAR VOOR JE VERHAAL, JA, HET IS NOG ONONTGONNEN GEBEIED IN SCHRIJVERSLAND. tOCH VERTELDE EEN HULPVERLENER ME DAT HIJ WELEENS OP EEN AFDELING WAS GEWEEST WAAR HET VOL ZAT MET VROUWEN IN DE OVERGANG. sORRY VOOR MN L;ETTERTYPE TROUWENS, MN TOETSENBORD DOET RAAR. mIJ IS VERTELD DAT IK NOG ENKELE PSYCHOSES MAG VERWACHTEN TOT DE HORMOONWISSELINGEN IN RUSTIGER VAARWATER ZIJN. fIJN DAT HET NU BIJ JOU RUSTIGER IS, GROET jOSE

 4. Wouter van den Hooff

  Het blijft een lastig huwelijk tussen het lichaam en de ziel.

  1. Jose

   jA, LASTIG WEL, MAAR MET OEFENING KUN JE ER BALANS IN VINDEN, MEDITATIE HELPT MIJ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *