Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lotuslicht

José Smit schrijft onder de naam Lotuslicht op PsychoseNet. Ze kreeg op haar 49e haar eerste langdurige psychose met verlichtingservaringen

José haar leven is sindsdien enorm veranderd, ze leeft ze met psychoses en perioden in rustiger vaarwater.

Meer zien van Lotuslicht?

José maakte een opname op Facebook over haar psychose. Deze video is via deze link te bekijken. Ook is José te vinden op YouTube.

Kundalini en psychose

kundalini

Een blog van Lotuslicht waarin ze schrijft hoe ze haar eerste psychose meemaakte.

Ik was negenenveertig jaar toen ik een psychose kreeg; ik was in de overgangsjaren en plotseling ervaarde ik verlichtingsverschijnselen. In de jaren ervoor was ik bezig geweest met meditatie, reiki, sjamanisme, boeddhisme.

Kundalini was in mij actief geraakt door de vele oefeningen die ik deed

Ik oefende ademhalingstechnieken en verschillende meditaties. Toen kundalini-energie in mij opsteeg was dit in eerste instantie beangstigend om mee te maken.

Geleidelijk kwam ik steeds vaker in ervaringen van gelukzaligheid en liefde, van ontwaking en nieuw bewustzijn. In mijn privé-leven waren een aantal diepgaande veranderingen, een relatie die verbroken werd, mijn vaste werkplek veranderde in een flexplek, de wijk waarin ik woonde ging op de schop en ik stopte met de pil. Vrijwel direct veranderde er iets in mij.

Op een dag ontwaakte ik in een geheel andere wereld: Een waan

Ik dacht dat mijn lichaam op bed lag te slapen en dat ik in een andere wereld was ontwaakt. Ik moest dringend terug naar mijn lichaam dat lag te slapen, terug naar mijn ware wereld.

Vanaf die dag leefde ik in wanen en hallucinaties. Lange tijd onbehandeld dwaalde ik rond; in mijzelf en de wereld om mij heen. Ik herkende niets meer, de mensen niet en mijn omgeving niet. Mijn opdracht was mijzelf te redden. Na anderhalf jaar volgde mijn eerste gedwongen opname.

Er volgden er nog twee, waarin ik al die tijd niet de psychose en de waan kon verlaten. Verlichtingsverschijnselen wisselden af met diepe angsten en wanhoop. Ik ervaarde de gelukzaligheid van de eenheid van Al, ik leerde zien dat alles verbonden was, dat ieder ander het zelf is, dat het Zelf alles omvat.

Het werd steeds stiller in mijn hoofd

Ik maakte mij los van de gedachten en emoties die door mij heen kwamen, ik raakte onthecht aan de persoonlijkheid. Uiteindelijk kwam ik in verzet tegen de stemmen in mijn hoofd die mij al die tijd opdrachten gaven, mij lieten lijden aan schuldgevoelens, ik deed het nooit goed. Ik heb van alles gedaan in opdracht van die stemmen om mijzelf weer terug te kunnen brengen naar mijn slapende lichaam.

Zelfs stoppen met eten en drinken waardoor ik bijna gestorven was. Toen ik alles verloren had kwam ik in verzet. Dat was de eerste stap naar heling en herstel. Nu ben ik ruim een jaar thuis na de laatste opname.

Ik schrijf een boek over mijn ervaringen. Ik kijk nu terug met een ander bewustzijn. De psychose hielp mij te ontwaken. Ik ben er uiteindelijk dankbaar voor. Het heeft de diepe sporen van generaties her in mij naar boven gebracht, de conditioneringen waarmee ik ben opgegroeid.

Schuld, schaamte en boete en een eeuwig ervaren van tekort schieten zijn nu getransformeerd naar onthechting

Ik laat het door mij heen komen, maar identificeer me er niet meer mee. Ik heb een andere beleving gekregen van wat ‘het ik’ is, de persoonlijkheid is en wat het ‘ware zelf’ is dat altijd onaangedaan blijft door de (nare)ervaringen in dit leven.

Door de psychose heb ik afstand kunnen nemen van het geloven in mijn eigen gedachten, want het waren mijn gedachten die mij gek maakten. Het waren de stemmen die ergens diep uit mij kwamen die mij gek maakten.

Al die tijd bleef er een gezond stuk ergens in mij functioneren, als een getuige van wat er gebeurde. Nu geloof ik dat velen in psychiatrie bezig zijn met eigen ontwaking; met nieuw bewustzijn over zichzelf; dat een crisis daartoe leiden kan en dat het in psychiatrie nog niet onderkend is dat kundalini een rol kan spelen bij verschillende psychische ziekten.

Ik zie het als mijn missie meer bekendheid en begrip te brengen over kundalini

Daarom schrijf ik een boek erover. Ik ben dankbaar voor wat mij overkomen is, deze levenscrisis was een letterlijke overgang naar nieuw bewustzijn. Ja, hormonen speelden ook een rol, biologische en fysieke factoren ook, ja, aanleg was er ook, maar deze crisis had mij iets te brengen.

Nu probeer ik te leven wat ik gevonden heb. Het vraagt oefening, maar ik kan nooit meer dezelfde zijn. Ik zou willen dat er meer aandacht kwam voor spirituele crises in psychiatrie. Ik heb besloten dat het voor mij nu de tijd is meer naar buiten te treden.

Na een jaar van het hervinden van structuur, ritme, zingeving in mijn leven is nu het delen van belang.

Ik heb nog heel veel te delen over wat ik gemist heb in bijvoorbeeld opnamen en omgang met psychose

Dat later, nu dit. Ik hoop dat er mensen zijn die dit herkennen.

Fotocredits: Lotuslicht

Reacties

9 reacties op “Kundalini en psychose”

 1. Floris

  Hoi allemaal,

  Zelf heb ik een hele intense Kundalini-ervaring achter de rug die ongeveer 7 maanden heeft aangehouden. Op dit moment durf ik wel te stellen dat het me heeft geleerd tot het zijn wie ik ben, maar dat heeft alleen niet zonder slag of stoot plaatsgevonden. Ik had namelijk geen enkele ervaring binnen het onderwerp van spiritualiteit, yoga of andere meditatieve praktijken. Ik zou heel graag meer over mijn ervaring willen vertellen, maar ik kan mij er goed in vinden dat het mensen ook kan afschrikken en daar waak ik liever even voor. Omgaan met jezelf in dit proces is namelijk echt een ambacht en daarom geef ik hierbij wat tips die mij ontzettend erg hebben geholpen:

  – reguleer je ademhaling
  – kies in het moment voor jezelf om te schakelen tussen je gevoel, ratio en intuïtie
  – wees rustig en kalm
  – de dingen die je ervaart komen uit jezelf en daarvoor is het niet nodig om angstig te worden. (geldt hetzelfde voor woede en agressie)
  – wees aardig naar jezelf, maar blijf wel duidelijk.
  – draai je bed in een richting zodat je slaapt met het hoofd naar het Oosten en je voeten naar het Westen (heeft te maken met de draaiing van de Aarde en haar eigen magnetische veld;
  – slaap op je zij met je knieën een beetje omhoog (foetus houding is erg ontspannen)
  – vertrouw op jezelf. Wat je ook ervaart, op wat voor manier dan ook: je bent altijd samen met jezelf. Werk aan dit vertrouwen. Op deze manier heb ik mij nooit alleen gevoeld.
  – lees je in op taoïstische denkbeelden en quotes. In onze Westerse samenleving is er vaak sprake van ‘goed’ of ‘slecht’. Binnen het taoïsme zijn de dingen wat meer zoals ze zijn en leer je daarbij de dingen te laten zoals het was, zodat je zelf weer verder kan gaan-
  – Tai Chi en Qi Qong zijn voor mij manieren geweest om te leren hoe je juiste energieën opwekt en ongewenste energieën van je af zet.
  – koop een edelsteen in een spiritueel winkeltje die je goede krachten geeft. (zlef geloofde ik hier niet zo in, totdat ik de energieën kon voelen. Ik loop nu altijd rond met een obsidiaan in mijn zak.
  – Via je huisarts kan je doorverwezen worden naar een antroposofische huisarts en vraag daar om het middel stibium. Als dingen te heftig worden, remt dit heel erg de boel. Dit middel is niet dwingend zoals veel medicijnen uit het instrumentarium van de reguliere huisarts, maar werkt remmend zodat je je eigen reutemeteut makkelijker kan managen.

  Ten slotte heb ik mijzelf vaak afgezonderd van het sociale leven om mij heen, omdat ik merkte dat ik van nature minder interesse kreeg in de gesprekken binnen mijn kring. Dit vond ik persoonlijk erg vervelend: enerzijds had ik heel erg de ruimte nodig voor mijn persoonlijke kundalini ontwikkeling, en anderzijds is het voor jezelf thuis in de groep te voelen. Je hoeft hierin niet meteen een doorslaggevende keuze te maken, maar zorg voor de juiste balans.

  Hou je taai, soms is het vallen en opstaan. Vandaag is de eerte dag van de rest van je leven. Lievelijke groet, Floris

 2. M.

  Dag Lotuslicht

  Ik heb deze week een eerste heftige psychose gehad, waarin ik hevige wanen ervaarde als realiteit. Voorafgaand met deze gebeurtenis, was ik iets te toegewijd aan het hogere. Ik mediteerde heel veel en verwaarloosde eigenlijk een beetje mijn persoonlijkheid op aarde. Dit heeft nu geleid tot een psychose, maar ik zit echt met een vraag die aan me knaagt. Die wanen die ik heb gehad, ik zag ze toen als verdrongen herinneringen die naar boven kwamen. Maar het kan dus goed zijn dat hier een verkeerde interpretatie maak? Zou het kunnen dat ik energieen van rondom me oppik en de emoties van hen doorvoel net alsof ze van mij zouden zijn. Heb je misschien een tip in verband met hoe ik mezelf dan energetisch beter zou kunnen beschermen?

  Ik voel me wel al beter, maar met momenten wel nog op het randje met psychose (om het even zo te noemen).

  Dankjewel
  M.

 3. Geertje Hoekstra

  Zelf momenteel in een wilde Kundalinistorm. Het is erg zwaar. En hoe mensen te overtuigen dat het daadwerkelijk Kundalini is?
  Ik heb me veel afgezonderd momenteel. Ik zorg goed voor mezelf zoals is geleerd door mijn begeleiders in deze tak van sport. Mijn tuin en alles is netjes maar ik kan gewoon geen mensen verdragen. Soms zijn er hallucinatie achtige verschijnselen. Ik doe dagelijks een lichte vorm van Kundalini Kriya’s, zodat de energie in ieder geval niet flipt.

  Ik volg deze via een online community, zodat ik toch in contact blijf met leraren/begeleiders en andere mensen zonder dat de energie van het dagelijkse leven me overspoeld.

  Ik vind het superzwaar.
  En er zijn veel charlatans in deze wereld van Kundalini. Iets om rekening mee te houden. Voordat je nog meer ellende over je heen stort.

  Ik doe veel shadow work. dat is eigenlijk vragen beantwoorden en zien wat het doet. Kundalini is een eigenlijke manier van traumaverwerking voor mij.

  Het is heel moeilijk, maar tegerlijkertijd ook interessant. Vooral voorzichtig zijn met jezelf en de tijd nemen.
  Een kundalini crisis is geen falen trouwens. Ik had te maken met een charlatan die zei dat ik niet naar de ggz enzo moest gaan. Als je er echt niet meer uitkomt, is dat zeker wel belangrijk te doen. Het is niet erg hulp te vragen. Kundalini hoef je niet persé te noemen, geef goed de grenzen aan van wat je verwacht en vraag vooral jezelf af wat je nodig hebt en wilt vooor hulp.

 4. Anneke

  Hallo Lotus licht,

  Na overlijden van mijn man kwam ik in psychose terecht. Wat u schrijft herken ik mijzelf in. Ik gebruik nog medicatie men zegt dat ik altijd moet blijven gebruiken. HSP is met psychose is zwaar. Ik ben geen mens die medicijnen slik hou meer van puur natuur. Mijn hoofd is soms zo aanwezig soms wil ik rust en helemaal niks meer horen . Is daar een goed idee over

 5. J

  Dag Lotuslicht,

  Ik ben benieuwd naar de naam en meer informatie over je boek. Zou je mij die kunnen geven?

  Ik heb geen psychose gehad, maar zat er wel tegen aan.

  Na jaren twijfelen of dit hele proces waar ik nu al zo lang in zit – met vele lichamelijke ongemakken, trillen en shocken ruggegraat, hitte/ kou), veel lagen van emoties/ herinneringen en daarbij lichamelijk loslaten, geen plotselinge kundalini zou kunnen zijn, sta ik steeds meer open voor het feit dat het inderdaad toch wel kundalini zou kunnen zijn.

  Groetjes, J

  1. GH

   Zou kunnen. De oncontroleerbare schokken kunnen spontane Kriya’s zijn, bewegingen die van lichte trillingen tot op zelfs epilepsie kunnen lijken.

 6. Karin

  Hallo Lotuslicht,
  Wat jij beschrijft heb ik ook ervaren, nadat ik op 56-jarige leeftijd in een Kundalini-crisis belandde nadat er op energetisch gebied iets met mij gebeurde tijdens een bezoek aan een osteopaat. Ik kwam nadat de kundalini energie langs mijn ruggenwervel tot driemaal toe mijn kruin uitschoot vrijwel direct in een staat van wanen en hallucinaties terecht waarbij Goddelijkheid een rol speelde. Natuurlijk herkende ik deze staat van mijzelf niet. Pas nadat mijn leven voortkabbelde en nadat ik anderhalf jaar daarna een psychose en gedwongen opname doormaakte drong het allemaal echt tot mij door. Recentelijk heb ik een tweede psychose en gedwongen opname meegemaakt. Gelukkig was deze psychose niet zo heftig. Inmiddels ben ik weer op de been en ervaar net als jij heel veel rust in mijn hoofd. Na een heftige periode komt het dus al met al goed. Maar feit is wel dat er weinig tot geen kennis is van een kundalini-crisis in de geestelijke gezondheidszorg.
  Groet, Karin

 7. Vlinder

  Iets in mij denkt dat je een deel van jou (deelpersoonlijkheid, wat ieder mens heeft) bang is de energie toe te laten. Dit stukje is zo overheersend, zo bang, maar ook zo aanwezig dat het jou in een psychose brengt.

  Het feit dat jij deze methodes opzoekt en gebruikt geeft aan dat je er behoefte aan hebt, dat iets in jou wéét dat er andere manieren zijn jouw leven in te richten.

  Doordat er een deel van jou graag verder wil, maar een deel van jou bang is, maakt dat er een tweedeling ontstaat en dat je daardoor in een vlucht schiet, een psychose. Helemaal doordat ik je laatste blog las, over het syndroom van Cotard. Eigenlijk staat dat synchroom aan kundalini alleen dan parallel. Enerzijds is er de bruisende levensenergie, anderzijds de illusie dat je dood bent.

  Zou het kunnen dat het zo gegaan is??

 8. sofie

  Hallo Lotuslicht,

  Ik werk als behandelaar binnen de GGZ en het proces wat jij hierboven beschrijft sluit precies aan bij de situatie waar een cliënt van mij zich nu in bevind. Nog in een vroeg stadia, dus vooral overromeld, uitbalans en wanen. Een groot deel van zijn waarnemingen en bevindingen kan ik goed begrijpen, vanuit mijn eigen interesse in de spirituele wereld. Hij geeft aan zich ontzettend eenzaam te voelen in deze zware periode en ik zou hem graag in contact willen laten komen met mensen die hem hierin begrijpen. Zou jij iets voor hem kunnen betekenen?

  Groet, Sofie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *