Main content

Vraag

Een van mijn huisgenoten gedraagt zich al enige tijd vreemd, de laatste paar weken lijkt dit steeds heftiger te worden. Hij slaapt bijna niet en is van mening dat er mensen tegen hem samen spannen maar hij weet waarom.

Vanmorgen ging hij volledig door het lint en heeft hij geprobeerd de deur van de benedenbuurman in te trappen omdat deze hem zou afluisteren en met spionage apparatuur zou treiteren. Tijdens en voordat dit plaatsvond heeft hij zelf met de politie gebeld, deze zijn langs gekomen en hebben hem gekalmeerd maar verder konden ze weinig voor hem betekenen. Ze hebben hem geadviseerd hulp te zoeken bij zijn huisarts, maar hier wil hij niks van weten. Nadat de agenten zijn vertrokken gaf hij aan de hij die politie niet meer zou bellen omdat die “niet willen helpen”, ook wil hij niet naar de huisarts omdat er naar zijn zeggen niks aan hem mankeert.

Ik heb geprobeerd hem over te halen om bij de huisarts langs te gaan voor zijn slaapproblemen maar hier wil hij niks van weten, ik wil ook niet al te hard aandringen omdat hij soms over de kleinste dingen een woede-uitbarsting krijgt. Ik ben bang dat hij zichzelf of iemand anders iets aandoet als hij op deze manier doorgaat, maar ik weet niet hoe ik hem kan helpen.

Kan ik iets voor hem doen?

Antwoord

Je maakt je terecht zorgen over je huisgenoot, maar hij vindt zichzelf niet ziek en wil daarom niet naar een dokter. Hij vindt zo te lezen wel degelijk dat er iets mis is, alleen geeft hij er een andere betekenis aan, namelijk dat hij wordt afgeluisterd en getreiterd. Hij is misschien bang en in de war, maar niemand gelooft hem.

Ik denk dat je zeker iets voor hem kan betekenen. Wat in elk geval niet helpt, is hem ervan proberen te overtuigen dat hij ziek is. Wat je wel zou kunnen doen is contact met hem te houden of krijgen. Bijvoorbeeld door te vragen waar hij last van heeft en te luisteren naar zijn ervaringen. Dat wil niet zeggen dat je zijn ideeën hoeft te bevestigen. Misschien kunnen jullie samen de formulering vinden waarmee hij hulp wil en kan vragen.

Op de website van Ypsilon vind je hierover meer informatie. Ook het boek ‘In gesprek met psychose’ van psychiater Jules Tielens is een aanrader.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Vriendelijke groet, Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Ypsilon op 7 juni 2019
  • Deel deze pagina: