Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Hulp aan vriendin of niet?

Vraag

Mijn vriendin is waarschijnlijk in een psychose aan het belanden of al beland, zij is daarmee bekend. Ik krijg geen contact meer met haar. Dit zijn bekende signalen.

Zij heeft in een stabieler periode aangegeven dat ik geen contact mag opnemen met hulpverleners en familie want daar heeft ze geen goede relatie(meer) mee. Dat ligt heel gevoelig. Ze is diverse malen gedwongen opgenomen geweest en daar ook ernstig getraumatiseerd door. In maak me ernstige zorgen over haar fysieke en mentale welzijn.

Maar wil niet de persoon zijn die ervoor zorgt dat ze weer een RM of IBS krijgt. Terwijl mijn verstand zegt dat ze opgenomen moet worden. Ze heeft recent ook haar medicatie afgebouwd.

Heb je een soort van advies… Ken mijn vriendin trouwens uit een opname 2 jaar geleden…Wil onze relatie niet op het spel zetten…

Antwoord

Deze zin mag je anders gaan plaatsen in je gevoel:

“Maar wil niet de persoon zijn die ervoor zorgt dat ze weer een RM of IBS krijgt.” Dat ben je niet. Jij voelt verantwoordelijkheid en die mag je loslaten. Dan voel je handelingsverlegenheid en dat is lastig.. Wat kan je wél doen?

Als je vriendin vooraf heeft aangegeven dat je geen contact mag leggen en je hebt daarmee ingestemd dan is dat wel belangrijk om te volgen.

Tegelijkertijd, je hebt die spanning en die heb je niet voor niets. Weet je of iemand anders wel contactpersoon is? Kan je daar je zorgen uiten? Of kan je haar een brief sturen, dat ze dit rustig kan lezen? Of een berichtje sturen om te zeggen dat je je zorgen maakt en dat je ook haar wens wil respecteren en dat je kan vragen wat je voor haar wél kan doen? Wat zíj zou willen van jou?

Jouw spanning en zorgen kan zij er niet bij hebben als zij vol zit met haar eigen spanning en stress. Als dat allemaal niet helpt kan je altijd nog je verantwoordelijkheid delen met bijvoorbeeld een wijkagent. En dan de situatie voorleggen dat je anoniem wil blijven en je de relatie met haar belangrijk vindt. Maar liever dat, dan dat het achteraf te laat is, dus die afweging heb je te maken.

Maar ik zou direct contact met haar leggen, op een zo neutraal mogelijke manier. Een lief kaartje of een bos bloemen sturen met een krachtige wens uit het hart, kan voor haar én voor jou ook al veel doen. Zet je telefoonnummer erbij met zoiets als 'bel me als me nodig hebt..' En dan is het aan haar verder. En heb jij de lastige les om haar los te laten.

Succes en sterkte én zorg goed voor jezelf, Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 12 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook