Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waar kan ik terecht voor hulp bij afbouw van al mijn medicijnen?

Vraag

Goedendag meneer van Os,

Ik ben een man van begin veertig en heb een traumatische jeugd gehad, onder andere seksueel misbruik en geweld binnen het gezin. Vanaf mijn jeugd heb ik veel therapeuten gezien en na mijn 20ste levensjaar ging het goed mis en kreeg ik steeds meer geestelijke en lichamelijke problemen.

Ik heb heel veel verschillende soorten medicatie geslikt, waaronder Prozac, clomipramine, diazepam, oxazepam en escitalopram.

Sinds acht jaar ben ik onder behandeling bij een psychiater en zij heeft vastgesteld dat er sprake is van PTSS en een persoonlijkheidsstoornis. Ik ben toen overgestapt op Cymbalta en Lyrica naast oxazepam en diazepam. Hiernaast slik ik nog een aantal andere medicijnen voor de bloeddruk en een maagbeschermer.

Al met al slik ik dus al jaren een heel pakket aan medicijnen.

Nu zou ik heel graag willen afbouwen maar ik weet niet waar ik moet beginnen. De huisarts weet zich er ook geen raad mee. Ik heb het al eens zelf geprobeerd maar dit ging mis, ik kreeg last van vreselijke onttrekkingsverschijnselen.

Inmiddels heb ik goede resultaten bereikt met EMDR en mindfulness. en heb ik geleerd hoe ik mijzelf beter weerbaar kan maken. Alleen het afbouwen van de medicatie is een probleem omdat er niemand is die daar raad mee weet.

Mijn vraag aan u is of u mij advies kan geven welke wegen te bewandelen om naar mijn medicatiegebruik te laten kijken en goede hulp te krijgen bij eventueel afbouwen van alle medicatie. U zou mij enorm helpen en blij maken met een goed advies.

Met vriendelijk groet,

P.

Antwoord

Beste P.,

Dank voor je vraag.

Geweldig dat je je weg enigszins hebt kunnen vinden met het aanspreken van je zelfherstellend vermogen via dingen als mindfulness. Dit is inderdaad de beste manier, maar helaas komen mensen vaak eerst in een farmacologische fuik terecht van waaruit je je vervolgens moeilijk kunt extraheren.

Ik kan niet een sluitend persoonlijk advies geven (mag juridisch gezien niet online) maar waar het grosso modo op neerkomt staat beschreven in onze 33 tips voor het afbouwen van medicatie.

In jouw geval betekent dat het volgende:

  1. Een arts kan zich niet incompetent verklaren met betrekking tot afbouwen. Althans dat vind ik. Het is een moeilijk gebied van trial and error dat de arts samen met de patiënt moet aangaan, ook de huisarts. Er zijn geen ‘superspecialisten’ die alles weten en alles kunnen op het gebied van afbouwen – het is de bereidheid een samenwerking aan te gaan om iets te herstellen dat vaak uit de hand is gelopen. En als je het niet meer weet tijdens het afbouwen kun je altijd vragen – hier of elders.
  2. In jouw geval zul je ergens moeten beginnen – want bij afbouw geldt: beste één middel tegelijk. Aangezien je twee benzodiazepinen gebruikt zou ik beginnen met de benzo met de kortste halfwaardetijd, te weten oxazepam. Je kunt er meer over lezen in het Ashton manual.
  3. Ik zou het stap voor stap doen. Als de oxazepam is gelukt kijken we verder, stap voor stap – dit alles natuurlijk in overleg met je huisarts…..
  4. Je moet erop rekenen dat dit een tijd kan gaan duren, dat het gaat met vallen en opstaan, met tussendoor stabiliseren, van tempo veranderen, de dosis weer aanpassen naar het vorige niveau zonder al te veel onttrekking, etc. Het is een persoonlijk traject met veel ups en downs.
  5. Zorg dat je instelling er een is van zelfregie en niet een van “ik moet specialistische hulp hierbij hebben” – zorg dat je steun zoekt bij de vereniging afbouwmedicatie.
  6. Het is dus belangrijk dat je mindfulness, voeding, structuur, lichamelijke inspanning, sociale interactie etc. goed in de gaten houdt de komende 1-2 jaar…..

Wat denk je?

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 31 mei 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook