Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waar kan ik informatie vinden over hulphonden bij autisme en psychosegevoeligheid?

Vraag

Een neef van mij heeft ASS en is gevoelig voor psychosen. Hij heeft onlangs een ernstige psychose gehad met opname, en een nieuwe psychose dreigt nu.

Als hulpverlener heb ik zelf ervaring met hulphonden voor kinderen/jongeren met autisme. Mijn neef is enthousiast maar zijn ouders zijn onvoldoende overtuigd.

Is hier informatie over?

Is er een adres waar zij te rade kunnen gaan?

Antwoord

Hey J., goed idee!

Ja, er zijn verschillende organisaties en bronnen waar je informatie kunt krijgen over de voordelen en overwegingen bij het krijgen van een hulphond voor een kind. Hier zijn twee voorbeelden:

Hulphond Nederland

Dit is een organisatie die zich bezighoudt met de training van hulphonden in Nederland. Ze hebben een uitgebreide website met informatie over de verschillende typen hulphonden, wie in aanmerking komt en hoe het proces verloopt.

Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF)

De KNGF heeft ook ervaring met het trainen van hulphonden en heeft specifieke informatie over het proces.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 17 juli 2023

Gerelateerd

Meer over

autisme
hulphond
Psychosegevoeligheid

Lees ook