Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Psychiatrische hulphond (inclusief crowdfundingplatform)

Blog-psychiatrische hulphond

Sterre heeft altijd heel veel van honden gehouden. Ook heeft zij te maken met een traject in de psychiatrie. Een meisje dat zij al eerder was tegengekomen krijgt een psychiatrische hulphond. “Ik wist vrijwel meteen dat ik dit ook wilde.”

Hi allemaal,

Graag wil ik iets inbrengen over de psychosociale/psychiatrische hulphonden. Er zijn ontzettend veel redenen waarom ik denk dat een hulphond heel erg kan helpen. Niet dat ik hierbij behandelaren wil passeren. Ik ben heel erg dankbaar voor alle therapeuten die mij de afgelopen jaren hebben geholpen en mij nu nog steeds helpen. Ik ben al meerdere jaren in behandeling en ook soms gewisseld van instellingen, zowel fijne als minder fijne ervaringen opgedaan. Stappen vooruit wisselen zich af met stappen achteruit en helaas hoort dat erbij want herstel gaat niet in een rechte lijn. Het vinden van de juiste behandeling is ook niet makkelijk. Heb je meerdere diagnoses en/of klachten, dan is het belangrijk om te zoeken wat nu het belangrijkste is om eerst te gaan te behandelen. Opnames en/of poliklinische behandeling is soms niet voldoende. Als ik bijvoorbeeld naar mijn traject kijk.

Ik heb altijd al een intense liefde gehad voor honden

Honden zijn trouw aan hun baasje, spiegelen emoties en kunnen een onvoorwaardelijke liefde tonen. Al heb je het over emotie regulatie is het soms heel handig om iemand te hebben die je confronteert. Vertrouwen van mensen vind ik erg lastig, praten over mijn gevoel is ook niet echt mijn ding. Beeldende therapie paste niet bij mij, sporten is een uitlaatklep maar ook een valkuil. Ik heb iets nodig wat altijd bij mij kan zijn, maar ik wil ook niet altijd afhankelijk zijn van andere mensen.

Een meisje dat ik heb leren kennen uit een eerdere opname kreeg een hulphond. Ze deelde haar proces en ik was meteen onder de indruk. Ik zocht informatie op over een psychiatrische hulphond en wist vrijwel meteen dat ik dit ook wilde. Ik ben overtuigd dat dit mij zeker gaat helpen! Eerder ben ik nooit 100% zeker van een behandeling, maar dit is anders.

Wat ik echt heel jammer vind

in ons huidige zorgsysteem is dat deze vorm van hulphonden niet wordt vergoed. Dit maakt dat veel mensen geen psychiatrische hulphond kunnen aanschaffen wat ik zeker begrijp. Hierbij praten we niet over een paar honderd euro, nee dit gaat over duizenden euro’s. Een blinde geleidehond of signaalhond wordt wel vergoed door de zorgverzekering, maar de psychiatrische hulphond niet. In sommige gemeentes wordt er gekeken of er een deel vergoed kan worden en dat is zeker al een begin! Al hebben we het bijvoorbeeld over een crisisopname van een aantal dagen of een ziekenhuisopname door een suïcidepoging. Deze opnames zijn vaak duur en worden wel vergoed, maar hebben vaak geen effect op de langere termijn.

Ik ben een crowdfunding gestart in de hoop het bedrag bij elkaar te krijgen voor een hulphond en de training van mijn hulphond. Voor de mensen die niet weten wat een crowdfunding is. Het is een doneersite. Je kan hierbij je verhaal vertellen en dit delen op sociale media. Ik had nooit verwacht dat het zou werken en was heel erg bang dat mensen een oordeel zouden hebben. Het delen van mijn verhaal was best lastig. Ik had allerlei gedachtes. “Vinden mensen mij een aansteller”, “ben ik het wel waard?”.

Toen het eenmaal op sociale media stond

kreeg ik zoveel lieve reacties, mensen die wilde helpen en geld hebben gedoneerd. Ik heb zeker bij de eerste donaties gehuild, want waarom zouden onbekende mensen mij willen helpen. Maar wat ben ik dankbaar en blij dat ik het heb gedaan en mijn verhaal heb gedeeld!

Helaas kan ik nog niet zeggen dat ik het volledige bedrag bij elkaar heb, maar ik ben wel al op de helft. Ik hoop dat er binnenkort een verandering komt vanuit de zorgverzekering zodat het wel vergoed wordt of in ieder geval een deel van het bedrag. Dat zal een goed begin zijn.

Hieronder staat de link van mijn crowdfunding, delen van mijn crowdfunding mag zeker 🙂
Heel graag zelfs!
https://www.doneeractie.nl/hulphond-voor-sterre/-54065

Ik hoop dat ik het bedrag bij elkaar krijg en wil iedereen bedanken voor het lezen!
Liefs, Sterre en Jolie


Sterre heeft te maken met een traject in de psychiatrie. Ze is dankbaar voor de hulp. Als ze over het fenomeen psychiatrische hulphond hoort wil zij dat ook. Ze start een crowdfundingsactie.

Meer lezen over dingen oppakken?

 

Reacties

2 reacties op “Psychiatrische hulphond (inclusief crowdfundingplatform)”

 1. Miriam

  Hey, ik heb n geweldige pup van bijna 8 maanden, goldendoodle, die ik wil op (laten) leiden tot hulphond. Ze is t nu al, maar er zit nog veel meer in zie ik!

  Ik heb inmiddels de eerste afwijzingen van mijn gemeente voor vergoeding vd opleiding. Bijzondere bijstand en individuele inkomenstoeslag gaan t niet worden. De WMO aanvraag loopt nog.

  De afwijzing van bijzondere bijstand was omdat er ” geen “wetenschappelijk bewijs” zou zijn dat hulphonden helpen bij ptss, psychoses, bipolariteit en angst/ paniek.

  Ik roep bij deze iedereen op om met mij een dossier te maken vol bewijzen!!! Dan hoef ik, en anderen in de toekomst, niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden!

  “Wij” hebben net zoveel recht op n hulphond als militairen met ptss, blinden en mensen in n rolstoel!!

  Ik zet deze oproep ook op t forum.
  Groetjes Miriam

 2. Else

  Hoi Sterre,

  Wow, wat gun ik jou deze pup die opgeleid zal worden tot jouw maatje. Ik ben een beetje geroerd door je verhaal. Ik vind het mooi om te lezen hoe je kunt voelen dat je hierdoor concreet zelfstandiger zult in de toekomst, iets super tastbaars.

  Ik ben inmiddels 6 jaar geleden gaan samenwonen met mijn huidige man, daarbij trok ik ook in bij Meila, een zwarte Mechelse herder. Zij heeft na mijn laatste opname de taak op zich genomen mij er doorheen te slepen. Wat was ze lief in die tijd! Stopte bij elke stoep, bleef bij me in de buurt tijdens het wandelen (ze loopt meestal los) en zorgde dat ik elke ochtend naar buiten ging. Ze is niet opgeleid als hulphond maar heeft een natuurlijke gave aan te voelen hoe ik me voel en inderdaad dit te spiegelen, zo bijzonder.

  Ik hoop dat je donaties genoeg zullen opleveren om alles te kunnen betalen, maar ik wens je vooral een hele mooie tijd met deze aanwinst!

  Groetjes Else

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *