Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Het regelen van je eigen zorg

Vraag

Ik ben 57 jaar en 30 jaar in behandeling bij de GGZ. De GGZis zo geregeld: je krijgt bij een FACTteam een verpleegkundige toegewezen met wie je eens in de zoveel tijd een gesprek hebt en als het nodig is spreek je een psychiater.

Ik heb me altijd ongemakkelijk gevoeld bij verpleegkundigen. Doorslechte ervaringen met verpleegkundigen heb ik een weerstand opgebouwd. Ik heb geen zin meer om voor de zoveelste keer op mijn fiets te stappen en naar de GGZ te rijden om in een klein kamertje op twee hoog met een persoon die je niet ligt te moeten praten over persoonlijke dingen. Ook heb ik geen zin om met een ervaringsdeskundige te praten. Ik heb genoeg mensen in mijn omgeving met wie ik een goed gesprek kan voeren.

Ik wil enkel nog een psychiater spreken over medicatie, dat heb ik nu eenmaal nodig. Hoe los ik dit op met het FACT team. Of zijn er nog vrijgevestigde psychiaters die vergoed worden door de zorgverzekering?

Antwoord

Bedankt voor uw verhaal en vraag. Wat u kunt doen is deze behoefte uitspreken naar het FACT, u bent niet verplicht om de diensten af te nemen lijkt mij. Maatwerk zou een prioriteit moeten zijn. U kunt zich ook afvragen waar de ‘weerstand’ precies vandaan komt, en hier eventueel lering uit trekken. Wat maakt voor u dat een gesprek ´goed´ verloopt? Wat voor contact vind u comfortabel, dit kunt u vervolgens terugkoppelen richting het FACT. Er zou ruimte voor een compromis moeten zijn, is dit niet het geval dan zou ik u adviseren om verder te kijken.

Betreffende vrijgevestigde psychiaters, daar kan ik u niet verder mee helpen. U kunt deze vraag ook bij een psychiater neerleggen binnen Psychosenet.

Bedankt en succes!

Met vriendelijke groet,
Tim Knoote

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 57
Beantwoord door: Tim Knoote op 3 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Zorgverlening

Lees ook