Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Burgerinitiatief voor menswaardige zorg in de psychiatrie

Blog Burgerinitiatief voor menswaardige zorg in de psychiatrie

Vind jij ook dat menswaardige zorg, zonder dwang en opsluiting, toegankelijk moet zijn voor iedere psychiatrische patiënt? Heb je zelf een psychische kwetsbaarheid? Ben je een meelevende moeder, vader, broer, zus, oma, tante, collega, leraar, vriendin of buurvrouw? Werk je in de psychiatrie en vind je dat de zorg beter kan? Teken dan het burgerinitiatief van de Tinkerbell Family!

Het kan ons allemaal overkomen. Dat we psychisch ziek worden en hulp nodig hebben

Het overkwam mij in de zomer van 2010. Ik had een moeilijke tijd achter de rug. Ik was gescheiden van de man met wie ik dacht oud te worden en ontslagen bij een reorganisatie, terwijl ik net een mooi project in de wacht had gesleept.

Ik was kwetsbaar en toen ging het mis

Tijdens een retraite werd ik knetterpsychotisch. Ik waande me het elfje Tinkerbel met Jelle Brandt Corstius als mijn Peter Pan en werd met dwang opgenomen in de psychiatrie, waar ik tien dagen lang werd opgesloten in een isoleercel en dwangmedicatie kreeg. Het was een mensonterende ervaring, die me zieker heeft gemaakt in plaats van beter.

Daarom vertel ik mijn zeer persoonlijke verhaal in mijn boek ‘Een dag uit het leven van Tinkerbel: het krankzinnige verhaal van mijn psychose

Om psychiatrisch patiënten een stem en een gezicht te geven. En bij te dragen aan menswaardige zorg, zodat niemand meer hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt.

Menswaardige zorg voor psychiatrische patiënten bestaat namelijk wél, ook in de Nederlandse psychiatrie. En is bovendien een mensenrecht. De Verenigde Naties, waar Nederland lid van is, stelt dat humane zorg beschikbaar moet zijn voor iedere psychiatrische patiënt.

Zorg zoals Open Dialogue, afkomstig uit West-Lapland, Finland en wereldwijd succesvol toegepast. In Nederland heet deze zorg Peer-supported Open Dialogue (POD). De zorg is humaan voor patiënt, naaste én hulpverlener, gebruikt geen enkele vorm van dwang en maakt mensen daadwerkelijk beter.

Het is mijn droom en diepste wens dat deze zorg toegankelijk wordt voor iedere psychiatrische patiënt

Zodat niemand meer met dwang behandeld wordt of in de isoleercel moet. En kans maakt op herstel.

Dit kan ik niet alleen.
Daarom heb ik de Tinkerbell Family opgericht.
Zodat jij me daarbij kan helpen.
Dus doe mee!

Onze eerste actie is een burgerinitiatief om menswaardige zorg (POD) toegankelijk te maken voor iedere psychiatrische patiënt.

Als 40.000 mensen het initiatief steunen en hun handtekening zetten, mag ik, als initiatiefneemster, namens de Tinkerbell Family mijn verhaal doen in de Tweede kamer. Zo komt het onderwerp op de maatschappelijke agenda te staan en laten we weten dat heel veel mensen dit willen.

Massa is macht en samen kunnen we veel meer bereiken: onze stem laten horen, onze behoeften kenbaar maken, onze verhalen delen om anderen tot steun te zijn, onze mensenrechten waarborgen en een betere kwaliteit van leven creëren. En voelt niemand zich meer alleen.

Dus laat je stem horen en teken het burgerinitiatief op Petities.nl óf via de website van de Tinkerbell Family!

Hoe meer mensen meedoen, des te sneller mijn droom werkelijkheid wordt en iedere psychiatrische patiënt toegang heeft tot menswaardige zorg.


Imke Gilsing (1976) is schrijfster van ‘Een dag uit het leven van Tinkerbel‘ en oprichtster van de Tinkerbell Family. Teken ons burgerinitiatief voor menswaardige zorg op Petities.nl of kijk op www.tinkerbellfamily.org!

Meer weten? 

Fotocredits: Joost van den Broek

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *