Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

De Culturele Apotheek – dikke ‘pillen’ voor verzachting van je kwaal

Culturele apotheek

De Culturele Apotheek laat je de kracht van literatuur ervaren. De organisatie, gevestigd in Amsterdam maar ook online beschikbaar, heeft verschillende activiteiten. Zo kun je een leesconsult aanvragen waarbij je na een persoonlijk gesprek boekentitels krijgt aanbevolen.

Ook worden leesgroepen georganiseerd waarbij je met elkaar in gesprek gaat over thema’s uit het boek of artikel dat je hebt gelezen. Het is een initiatief om eenzaamheid tegen te gaan en verbondenheid op te zoeken. Ook geven ze leesvitamines aan bedrijven, is er een kinderboekenspreekuur en hebben ze activiteiten bij bibliotheken.

Het idee achter de Culturele Apotheek is simpel

YouTube player
De culturele apotheek – Samen lezen

Literatuur kan – net als theater, muziek en beeldende kunst dat kunnen – ontspanning, inspiratie of stof tot nadenken bieden. In sommige romans kun je schuilen, om andere kun je lachen en soms verandert de manier waarop je naar de wereld kijkt door een gedicht, songtekst of boek.

Ook kan literatuur je helpen bij alledaagse vragen en kwalen

Neem bijvoorbeeld keuzestress, of liefdesverdriet, of sociale-media moeheid, of onvervulde verlangens.  Boeken kunnen je een spiegel voorhouden, je inspireren om het anders te doen, troosten dat je niet de enige bent of je laten grinniken om o zo herkenbare menselijke misère.

Onze bijzondere apotheek verstrekt geen poedertjes, maar wel dikke pillen

Geen zalfjes, maar wel verzachtend leesvoer. Geen pleisters, maar wel proza en poëzie die de schaafwonden van het leven helpen helen. Kortom: met veel plezier en overtuiging zetten wij literatuur in als medicijn om alledaags levensleed te verlichten of na te kunnen denken over prangende vragen. Daartoe biedt de Culturele Apotheek een heel scala aan literaire activiteiten die gegarandeerd origineel, heilzaam en proefdiervrij zijn.

Voor degenen die meer willen weten over de wetenschappelijk bewezen werking van de helende kracht van literatuur: omdat literatuur werkt.


De Culturele Apotheek is een initiatief van Akke Visser en Marije Wilmink. 

Alvast een boekentip nodig over psychosegevoeligheid?