Main content

Vraag

Wij weten niet meer waar we hulp moeten kunnen vinden voor mijn zusje van 32 jaar.

Zij lijdt al jaren aan anorexia en nu lijkt ook schizofrenie sinds een paar jaren. Ze zegt dingen die er niet zijn en volgens haar word ze al jaren gestalkt. In haar jongere jaren heeft ze ook gezegd dat iemand haar stalkte maar daarvan wisten we niet zeker of het waar is(nu). Destijds gingen we ervan uit dat het waar was maar nu is ze continu verhalen aan het maken en stalkt iemand haar. Hier maakt ze foto’s van auto’s waarvan ze denkt dat het de stalker is. Ze noemt wel al jaren een naam maar wij weten dat dit niet klopt. Wij weten niet waar mijn zusje precies woont ze komt af en toe eens langs en verteld niks over haar privé situatie wij zien haar steeds aftakelen zowel lichamelijk als geestelijk en weten niet wat we kunnen doen zodat ze hulp zoekt.

Zij ziet dit allemaal niet in en weigert hulp dit is echter alleen wat wij nog zien en mee krijgen het gaat niet goed met mijn zusje en dit al tiental jaar. Wat kunnen wij doen om haar te hepen?

Hoe kunnen we zorgen voor een gedwongen opname?

Antwoord

Wat een nare situatie voor jullie en voor je zusje. Terecht maken jullie je zorgen over haar. Het lastige in deze situatie is dat je niet weet waar je zusje precies woont. Als je wel enig idee hebt van de wijk waar ze woont, dan kun je naar het sociale wijkteam gaan en met hun de situatie bespreken Het lastige is dat je zusje vindt dat ze niet ziek is en alle hulp weigert. Een gedwongen opname gaat niet zomaar, daar zijn nogal wat voorwaarden aan verbonden. Weet je misschien ook wie haar huisarts is, je zou dan eventueel met hem/haar de situatie kunnen bespreken.

Om enigszins een handvat te hebben hoe met je zusje om te gaan, hoe met haar te communiceren, kun je gratis de brochure van Ypsilon 'Help! Psychose in de familie' downloaden.

Ik wens jullie veel sterkte en wijsheid.

Vriendelijke groet,
Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 36
Beantwoord door: Ypsilon op 22 augustus 2019
Expert Avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Meer hulp of advies van Ypsilon nodig?

Meer lezen?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je alle antwoorden van Ypsilon.

Wist je dat er op PsychoseNet regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs geplaatst worden?

  • Deel deze pagina: