Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe kan Imaginaire Rescripting werken bij depressie?

Vraag

Beste Ralph,

Ik ging in behandeling voor recidiverende depressieve klachten. Na een aantal sessies bleek er sprake te zijn van vroegkinderlijk trauma waarvoor ik nu Imaginaire Rescripting (IR) krijg.

Hoe gaat IR een positief effect hebben op mijn depressies?

Dank alvast.

Antwoord

Beste J.,

‘Depressie’ is een verzamelbegrip voor een klachtenpatroon waarbij somberheid en lusteloosheid centraal staan, maar dat een grote variatie aan achtergronden kan hebben. ‘Depressie’ is het eindresultaat van oude en nieuwe emotionele processen en de bijkomende veranderingen in de regelsystemen van onze emoties. Die kunnen zowel biologisch (bijvoorbeeld met medicijnen of lichttherapie) als psychologisch worden beïnvloed.

Een voorgeschiedenis met trauma is een van de oorzaken van depressie. Dat een psychotherapeutische interventie die daarop gericht is dan ook de uitkomst ‘depressie’ verbetert, is dus niet zo vreemd. Een heldere uitleg over imaginaire rescriptie vond ik op deze website.
Misschien heeft je behandelaar ook nog een wat meer persoonlijke uitleg voor jouw situatie. Vraag er eens naar.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Depressie
Trauma

Lees ook