Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Is het een goed idee om in 56 dagen het laatste stukje af te bouwen?

Vraag

Ik slik nu al 6 maanden lorazepam. Ik ben begonnen met tweemaal daags 2 mg en daarna een tijdje tweemaal daags 1 mg.

Ik heb al verschillende pogingen gedaan om te stoppen. Mijn psychiater zei dat ik gewoon een weekje 1 mg kon nemen en dan een weekje 0.5 mg en dan gewoon stoppen.

Iedere keer als ik op 0.5 mg kom of nul draai ik helemaal door. De muren komen dan op mij af en ik begin helemaal gek te worden. Ik word suïcidaal en weet mij geen raad meer. Als ik dan ten einde raad ben en helemaal flip pak ik vaak weer ineens 2 mg om de boel te sussen. En dan kan ik weer van voren af aan beginnen. Mijn begeleiders denken er gewoon veel te gemakkelijk over.

Ik heb nu taperingstrips besteld om van 0.5 mg naar nul in 56 dagen te gaan. Maar misschien moet ik al hoger beginnen en dan langzaam afbouwen?

Graag uw advies.

Antwoord

Beste H.,

Als je langere tijd psychofarmaca gebruikt zoals benzodiazepinen, antidepressiva of antipsychotica, dan raakt je lichaam daaraan gewend. Als je dan de dosis in te grote stappen verlaagt (of verhoogt) of in één keer stopt en je lichaam kan die veranderingen niet bijbenen, dan kun je daardoor klachten krijgen die we onttrekkingsverschijnselen noemen. Dat kunnen heel verschillende klachten zijn die zowel psychisch als lichamelijk van aard kunnen zijn.

Hoeveel en hoe snel iemand last van zulke klachten zal krijgen kan van persoon tot persoon sterk verschillen. Dat geldt ook voor de ernst en de duur van de klachten. De een heeft daar weinig last van en de ander heel veel. Jij lijkt bij de laatste groep te horen. Je hebt al drie keer geprobeerd om vanaf 2 mg te stoppen, en je hebt alle drie de keren klachten gekregen.

Wat je hiervan moet leren is dat het voor jou niet gaat lukken om in zulke grote stappen je lorazepam af te bouwen. Gek is dat niet, want op een goede manier stoppen met middelen zoals lorazepam lukt bij heel veel mensen niet als ze dat proberen te doen op de wijze waarop jij dat hebt geprobeerd.

De enige manier waarop je wel veilig en verantwoord kunt afbouwen is dat heel geleidelijk te doen. Door in hele kleine stapjes de dosis te verlagen en er daarbij voor te zorgen dat die stapjes naar het einde toe steeds kleiner worden. Met standaardmedicatie gaat je dat niet lukken en daarbij kan je behandelaar je dan ook niet goed begeleiden. Met behulp van taperingstrips is zo’n geleidelijke afbouw wel heel goed mogelijk en daarbij kan je behandelaar je wel goed begeleiden.

Jouw beslissing om met behulp van twee taperingstrips in 56 dagen opnieuw te gaan afbouwen is daarom heel verstandig. Je kunt met die afbouw starten vanaf een dosis waarop jij nog goed functioneerde. Dat kan 0.5 mg zijn als je je daar nu goed genoeg bij voelt. Uit wat je schrijft kan ik dat niet goed opmaken. Je schrijft namelijk: ‘Als ik dan ten einde raad ben en helemaal flip pak ik vaak weer ineens 2 mg om de boel te sussen’. Ik concludeer hieruit dat die dosis van 2 mg jou helpt om je niet meer suïcidaal te voelen en om ook minder last te hebben van de andere klachten die je noemt. Als je je op die 2 mg veel beter voelt dan op 0.5 mg dan kan het wellicht beter zijn om vanaf die 2 mg te starten. Of misschien vanaf 1 mg. Jij bent zelf degene die het best kan beoordelen op welke dosis je je nog goed genoeg voelde.

Wat denk ik heel nuttig is, is om voordat je met afbouwen met taperingstrips gaat starten bijvoorbeeld een week te blijven op de dosis van waaraf je gaat starten. Of net zo lang als nodig is om ervoor te zorgen dat je je stabiel en goed genoeg voelt voor je met afbouwen gaat beginnen. Dat kun je denk ik zelf het beste beoordelen.

Of die 56 dagen voor jou optimaal zijn om zonder problemen te kunnen stoppen kun je van tevoren niet helemaal zeker weten maar erg is dat niet. Als je tijdens het afbouwen gebruik maakt van het zelfmonitoringformulier dat bij iedere taperingstrip zit, dan kun je namelijk zelf goed zien of het afbouwen voor jou naar wens gaat of dat je merkt dat je klachten begint te krijgen of dat die plotseling erger worden. Als dat gebeurt moet je niet doorgaan met afbouwen maar met je behandelaar bespreken of je niet beter een tijdje kunt stabiliseren om daarna weer verder te gaan met afbouwen, maar dan nog langzamer. Stabiliseren wil zeggen dat je niet doorgaat met afbouwen maar een tijdje blijft op de dosis waarop je zat toen je klachten kreeg, om je lichaam tijd te geven om aan die dosis te wennen waardoor klachten weer minder kunnen worden.

Hoelang je uiteindelijk over het afbouwen gaat doen merk je, als je op deze manier gaat afbouwen, vanzelf wel. Waar het uiteindelijk om gaat is dat je veilig kunt afbouwen.

Je kunt dit antwoord aan je behandelaar laten lezen. Informatie over afbouwmedicatie vind je hieronder. Je vindt daar ook een aantal tips voor verantwoord afbouwen. Omdat je naast lorazepam ook nog sertraline gebruikt kan het nuttig voor je zijn om die een keer rustig door te lezen.

Ik hoop dat dit antwoord je helpt om alsnog veilig en hopelijk zonder verdere problemen met je lorazepam te kunnen stoppen.

Met vriendelijke groet,

Peter


INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 9 juli 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
benzodiazepinen
Medicatie

Lees ook