Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Als je je in de avond goed voelt is er dan nog sprake van depressie?

Vraag

Goedendag,

Als je in de avond je dagschommeling hebt en je voelt je ‘goed’, ben je dan nog steeds depressief met een goed moment óf ben je dan tijdelijk niet depressief?

Hartelijke groet.

Antwoord

Beste I.,

Een goede vraag. Een ‘depressie’ is niet altijd in beton gegoten, maar blijft meestal ook een dynamische gemoedstoestand, waarbij je niet de hele tijd die sombere stemming hoeft te hebben.

Juist bij depressies is het fenomeen ‘dagschommeling‘ heel bekend. Je wordt (te vroeg) wakker met angst en somberheid, en een gevoel van machteloze uitzichtloosheid en ‘hoe kom ik deze dag weer door’. In de loop van de middag begint je gemoed op te klaren en in de avond gaat het eigenlijk best aardig. Maar… na een nacht slapen ben je weer terug bij af en herhaalt zich dit patroon.

Uiteindelijk klaart de depressie geleidelijk op. Vaak blijft dat duistere gevoel vroeg in de ochtend nog een langere tijd hangen, maar verdwijnt dan zodra je op bent gestaan en in actie komt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook