Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Kan ik in één keer stoppen met venlafaxine?

Vraag

Ik heb fibromyalgie waar ik medicatie voor heb gebruikt. Sinds drie weken ben ik hiermee gestopt.

Ik gebruik nog wel venlafaxine 75 mg, voorgeschreven door de neuroloog (voor chronische pijnen).

Ik wil stoppen met de venlafaxine vanwege vervelende bijwerkingen en gering effect. Ik ga alternatieve middelen proberen.

Ik vroeg me af of ik in één keer kan stoppen met de venlafaxine. Ik ben nu twee dagen gestopt en begin lichte hoofdpijn te krijgen. Ik weet dat ik afkickverschijnselen ga krijgen, maar daar moet ik even doorheen.

Volgende week start ik met een revalidatietraject om mijn spieren en conditie weer op peil te krijgen. Daar wil ik graag aan beginnen met een schoon lichaam.

Graag u advies.

Vriendelijke groet!

Antwoord

Beste W.,

Wat je nu probeert te doen, abrupt stoppen met venlafaxine vanaf 75 mg is zéér (!) onverstandig. Je hebt nu al klachten en kunt er zeker van zijn dat die alleen nog maar erger zullen worden. Dat maakt de kans heel groot dat het je niet zal lukken om te stoppen en dan ben je alleen maar verder van huis. Abrupt stoppen moet je nooit doen!

Omdat je nog maar net gestopt bent is het beste wat je nu kunt doen zo snel mogelijk weer die 75 mg venlafaxine gaan gebruiken. De klachten die je nu hebt zullen daardoor binnen een dag voor het grootste deel en hopelijk zelfs helemaal weer verdwijnen.

Daarna kun je met je behandelaar bespreken hoe je je venlafaxine verantwoord kunt gaan afbouwen. Dat doe je door dat geleidelijk te doen volgens een zogenaamd ‘hyperbolisch’ afbouwschema. Dat wil zeggen dat de stappen waarmee de dosis wordt verlaagd naar het einde toe steeds kleiner worden. Want dat is de goede manier om onttrekkingsverschijnselen zo veel mogelijk, en hopelijk zelfs helemaal, te voorkomen. En dat je er ‘even doorheen moet’ is niet juist. Want je bezorgt jezelf zo alleen maar een heleboel problemen die zo erg kunnen zijn dat het je niet lukt om te stoppen. Niet doen dus!

Geleidelijk afbouwen is op dit moment alleen maar goed mogelijk als je voor het afbouwen gebruik maakt van afbouwmedicatie (taperingstrips). Want met de medicatie die de apotheker standaard kan leveren zal het je behandelaar in de praktijk niet lukken om jou bij het afbouwen van venlafaxine goed te helpen. Dat dat zo is komt doordat farmaceutische bedrijven nooit de doseringen hebben geleverd die nodig zijn om verantwoord en veilig te kunnen afbouwen. Hieronder vind je informatie over (het voorschrijven van) afbouwmedicatie.

Ik hoop dat ik hiermee je vraag beantwoord heb, dat je snel weer van je huidige klachten af zult zijn en dat je daarna m.b.v. taperingstrips zonder veel problemen met je venlafaxine kunt stoppen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 26 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook