Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Inkomensondersteuning na een psychose

Vraag

Mijn vriendin heeft toen zij 19 jaar was een psychose gehad. Zij is inmiddels 28 en het gaat door het gebruik van medicijnen best goed. Zij kan echter niet meer dan 20 uur per week werken, waardoor zij een zeer laag salaris heeft van ongeveer 600 euro per maand. Wat zijn de mogelijkheden voor haar om een aanvullende uitkering te krijgen. Zij geeft zelf aan dat zij nergens recht op heeft, maar ik kan me niet voorstellen dat hier niets voor geregeld is. Ik hoor het graag.

Antwoord

Hoi B.

Je vriendin zou eens een afspraak kunnen maken met het UWV. Zij kunnen beoordelen in hoeverre iemand arbeidsgeschikt is. Daar komt dan een percentage uit. Dat percentage speelt een rol bij de eventuele toekenning van een aanvullende uitkering. Dan wordt het uiteindelijke salaris de optelsom van de uitkering en de aanvulling.

Dit is niet mijn sterkste gebied, dus ik kan het mis hebben. Er spelen altijd meerdere factoren mee. Bijvoorbeeld of jullie samenwonen. Dan gaat het om jullie gezamenlijk inkomen.

En verder, er zijn meer mensen met een psychische kwetsbaarheid die merken dat ze niet meekomen in de gangbare 40 uur per week werken. Dat erkennen en keuzes maken qua bestedingspatroon en vervolgens kunnen genieten van de tijd en ruimte die je dan wél hebt, is weer een keerzijde waar ook veel voor te zeggen is. (Los van het feit dat 600 euro te weinig is natuurlijk).

Kortom, goed dat je/jullie deze situatie nog eens goed uitzoeken, bijvoorbeeld met een arbeidsdeskundige.

Succes, Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 20 december 2018

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook