Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kijkt u naar intensieve traumabehandeling voor mijn vriendin?

Vraag

Dag Jim,

Een vriendin van mij is op zoek naar de juiste hulp. Ze loopt steeds vast in het zorgsysteem omdat zij als ‘moeilijk geval’ wordt bestempeld. Dit maakt dat zij weinig vertrouwen heeft in de hulpverlening.

Ze is bekend met trauma en depressie.

Ambulante traumabehandeling is niet mogelijk omdat het afweermechanisme te sterk is om binnen een uur naar het trauma te gaan en weer terug te switchen naar het nu. De uitwerking resulteert in herbeleving/dissociatie. Haar vangnet is klein wat maakt dat zij een gevaar voor zichzelf zal vormen bij onvoldoende deskundige begeleiding.

Zelf denkt ze aan een intensieve (klinische) traumabehandeling die langer is dan vier weken.

Hoe kijkt u hiernaar en aan welke behandelingsmogelijkheden denkt u nog?

Hartelijke groet.

Antwoord

Beste S.,

Ik heb niet echt de informatie om een persoonlijk advies te geven maar geef graag wat ideeën.

Ten eerste zijn veel van de zogenaamde ‘gespecialiseerde’ traumacentra een beetje een (gecommercialiseerde) wassen neus. Het betreft niet zelden een soort wasstraat gericht op hyperexposure waar mensen met diepe trauma’s niets mee kunnen. Het hele idee van ‘intensieve traumabehandeling’ is ook een beetje een wassen neus, omdat integratie en herstel tijd kost en niet afgedwongen kan worden.

Hyperexposure aan trauma kan resulteren in hertraumatisering. Met andere woorden: het direct bespreken of herbeleven van traumatische gebeurtenissen kan bij sommige mensen leiden tot hertraumatisering. Dit kan de symptomen verergeren in plaats van helpen.

Lichaamsgerichte behandelingen bij trauma richten zich op het lichaam en hoe het lichamelijke symptomen van trauma vasthoudt en verwerkt. Deze benadering is gebaseerd op het idee dat trauma niet alleen psychologische, maar ook fysieke effecten heeft, die zich kunnen manifesteren als spanning, vastgehouden energie of andere lichamelijke sensaties.

Lichaamsgerichte therapieën gaan uit van het idee dat het lichaam traumatische energie vasthoudt, en door te werken met het lichaam kan deze energie worden vrijgegeven zonder noodzakelijkerwijs de specifieke gebeurtenissen te herbeleven.

Een belangrijk onderdeel van traumaherstel is het vermogen om het zenuwstelsel te reguleren. Door te leren om te ontspannen, te aarden en zich veilig te voelen in het huidige moment, kunnen mensen beginnen te genezen zonder direct hun trauma aan te pakken.

Dus, mocht je interesse hebben: hier zijn enkele lichaamsgerichte behandelingen voor trauma:

Somatic Experiencing (SE), ontwikkeld door Dr. Peter Levine, is gebaseerd op het idee dat het lichaam een natuurlijk vermogen heeft om traumatische energie te verwerken en los te laten. SE helpt cliënten deze vastgehouden energie te identificeren en langzaam los te laten door de natuurlijke lichamelijke reacties op trauma te volgen.

Tension & Trauma Releasing Exercises (TRE) is een benadering die ontworpen is om spanning en trauma in het lichaam te helpen loslaten. Het is ontwikkeld door Dr. David Berceli, een expert op het gebied van traumainterventie. TRE is gebaseerd op het idee dat trauma en chronische stress symptomen kunnen veroorzaken doordat het lichaam defensieve reacties opslaat. Deze vastgehouden spanning kan leiden tot fysieke en psychologische problemen.

Sensorimotor Psychotherapy integreert lichaamsgerichte technieken met traditionele praattherapie. Het helpt cliënten zich bewust te worden van hun lichamelijke sensaties en hoe deze verband houden met trauma.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), voornamelijk bekend als een visueel-gebaseerde therapie, betrekt ook het lichaam door te focussen op lichamelijke sensaties tijdens het verwerken van traumatische herinneringen.

Traumasensitive yoga is een vorm van yoga specifiek aangepast voor mensen met trauma, en richt zich op het opnieuw verbinden met het lichaam in een veilige en ondersteunende omgeving.

Ademhalingsoefeningen en biofeedback kunnen helpen om het zenuwstelsel te reguleren en te leren hoe men kan ontspannen en hoe men zich veilig kan voelen in het lichaam.

Ieder individu is uniek, wat werkt voor de ene persoon, werkt misschien niet voor de ander. Sommige mensen hebben baat bij het direct bespreken van traumatische gebeurtenissen, terwijl anderen meer baat hebben bij lichaamsgerichte benaderingen of andere therapieën.

Zoals met elke therapeutische benadering is het belangrijk om een behandeling te vinden die past bij je individuele behoeften en voorkeuren!

Bij Enik in Utrecht doen ze TRE-groepen. Dit is wellicht iets voor je vriendin: niet het milieu van de ggz maar een herstelacademie met aandacht voor lichaamsgericht trauma.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 30 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Trauma
traumabehandeling

Lees ook