Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik merk dat wanneer ik te maken krijg met een externe grotere spanning (bijvoorbeeld een overval op een supermarkt) en adrenaline als gevolg van spanning bij bijvoorbeeld een wedstrijd, ik minder last heb van mijn eigen continue spanning. En als er iets naars gebeurt in mijn directe omgeving (mijn dierbaren), zie ik soms zelfs mijn klachten in perspectief.

Hoe kan dit? Kan ik dit ook zelf creëren vanuit een rustige situatie?

Groeten,

R.

Antwoord

Beste R.,

Ja, het is een bekend fenomeen dat als je je eigen lijden in perspectief plaatst, je het lijden beter kunt verdragen.

Wat je dus in feite doet is werken aan je perspectief: wie ben ik, waar ga ik naar toe, wat heb ik nodig om een zinvol bestaan te ervaren?

Als we ons tezeer laten beïnvloeden door een samenleving die stelt dat alles maakbaar en meetbaar is en dat geluk en succes een 'keuze' zijn - maken we onszelf doodongelukkig.

Als we accepteren dat we allemaal kwetsbaar zijn en dat perfectie en eeuwig succes illusies zijn, kunnen we ons eigen lijden in perspectief plaatsen van gewone menselijke variatie en het zo beter verdragen.

Dus mijn advies zou zijn: probeer met bijvoorbeeld meditatie gericht op compassie, perspectief en relativering, je eigen lijden verdraagbaar te maken.

Zou dat kunnen?

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 19 juni 2021
  • Deel deze pagina: