Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Ik heb last van intrusies over God, waar kan ik hulp vinden?

Vraag

Goedendag Timo,

Ik heb sinds drie weken opdringende gedachten aan God, pastoor, kerk… en nog allemaal dingen. Ik krijg intrusies en het maakt me angstig.

Ik ben altijd gelovig geweest en ben daar nooit eerder onzeker over geweest. Graag wil ik hierover praten en hulp krijgen. Ik ga naar een psycholoog waar ik het wel fijn vind, maar het helpt verder niet echt.

Heeft u misschien advies voor mij?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste M.,

Wat een belastende situatie, en goed dat je je vraag voorlegt!

In je vraag komen de volgende dingen naar voren: gedachten over het geloof die vragen, onzekerheid en angst oproepen…  je wordt er onzeker van. Dat is erg onaangenaam maar niet per se een teken dat er iets mis is met jou, je geloof of de manier waarop je daar vorm aan geeft.

Je gebruikt het woord ‘pastoor’ in je vraag. Ben je aangesloten bij een kerk? Dan zou de pastoor een gesprekspartner kunnen zijn.

In je vraag gebruik je ook het woord ‘intrusies’ en geef je aan dat je in gesprek bent met een psycholoog. Daar hebben we op PsychoseNet meer informatie over:

https://www.psychosenet.nl/psychose/psychose-symptomen/intrusie/

Het verschil tussen geloofsvragen en intrusies is dat geloofsvragen, hoe heftig ze ook kunnen zijn, bij ieder mens in een bepaalde fase de kop op steken en dat het stellen van dergelijke vragen in zichzelf positief kan zijn. Het is wel belangrijk een goede gesprekspartner te vinden.

Bij een intrusie is eerder sprake van een psychologische dynamiek, waarin je denken een loopje met je neemt en het van belang is om te zoeken naar een rem op dit proces.

Dat de klachten die je hebt heel belastend zijn, is omdat ze raken aan een van de diepste lagen van hoe jij je bestaan ervaart. Stap niet in de valkuil dat je denkt dat het goed of fout is dat je onzekerheden en angsten ervaart. Wat dit betreft maakt het niet uit of het nu intrusies zijn of het type geloofsvragen en onzekerheden die nu eenmaal bij religie en spiritualiteit kunnen horen.

Je kunt er sterker uitkomen als je je hierdoorheen werkt en de juiste gesprekspartner vindt. Belangrijk is wel dat je jezelf toestaat dat je geloof in deze periode ook wankelt en onzekerheden geeft. Vaak geeft dat na verloop van tijd juist weer geloofsverdieping.

Omdat je duidelijk aangeeft dat je gesprekken met de psycholoog niet helpen, adviseer ik je om je tot een pastoor te wenden, als die beschikbaar is, of een geestelijk verzorger via de website:

https://geestelijkeverzorging.nl/waar-vind-ik-een-geestelijk-verzorger/

Veel succes en hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Timo van Kempen op 8 maart 2022

Gerelateerd

Meer over

Intrusies
religie
Spiritualiteit

Lees ook