Main content

Vraag

Is depressie een hersenziekte?

Is er sprake van een chemische disbalans bij een depressie? Ik lees namelijk dat dat tot nu toe nog niet bewezen is.

Klopt het dat bij de werking van antidepressiva het placebo-effect een grotere rol speelt dan dat er daadwerkelijk iets verandert aan die chemische disbalans?

Antwoord

Beste M.,

Nee, het is niet correct om op basis van de huidige stand van wetenschap te zeggen dat depressie een hersenziekte is. De waarheid is dat we geen idee hebben wat de eventuele rol van het brein zou kunnen zijn bij depressie.

Het idee dat depressie iets te maken heeft met een chemische imbalans is een hypothese - maar die is onbewezen.

Als antidepressiva een gunstig effect hebben op de depressie, is dat voor ongeveer 50% vanwege het onderliggende therapeutische ritueel ('placebo-effect'), 25% het effect van de tijd en 25% het effect van het antidepressivum.

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over depressie:

Lees verder over antidepressiva:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 18 mei 2021
  • Deel deze pagina: