Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn zus is depressief en suïcidaal, wat kan ik voor haar betekenen?

Vraag

Mijn zus is opgenomen in een kliniek. Ze heeft twee keer een zelfmoordpoging gedaan. Ik wil haar zo graag helpen. Vandaag heb ik met haar gewandeld, ze vertelde me dat het fysiek beter gaat maar in haar hoofd helemaal nog niet.

Er is veel hulp (man, broers en zussen, vrienden en vriendinnen), maar ik ben bang dat ik haar ga verliezen. Ik maakte al een keer mee dat een zus van mijn vader zelfmoord pleegde. Ik was de laatste die haar had opgezocht. Mijn vader deed ook eens een poging.

Zelf ben ik heel gelukkig en geniet ik van het leven, maar dat heeft ook tijd gekost. Ik ben door moeilijke perioden gegaan maar nooit zwaar depressief geweest.

Ik zou zo graag willen dat ik iets kan betekenen voor mijn zus en dat ik haar kan helpen veranderen.

Antwoord

Hey S.,

Dank voor je bericht.

Vreselijk dat je al een keer zoiets hebt moeten doormaken, en het is begrijpelijk dat er vrees is voor herhaling.

Het zou goed zijn om dit soort thema’s samen (familie en/of vrienden en/of professionals die voor haar zorgen) te bespreken, zodat je samen de zorgen kunt delen en je samen sterker staat in de steun naar je zus. Ook de onmacht en de onzekerheid die de omgeving soms voelt kunnen jullie op deze manier een beetje kanaliseren.

Ondertussen is, in waarachtig contact blijven met elkaar, het belangrijkste – en dat doen jullie.

Hoop heel erg dat jullie je samen erdoorheen weten te slaan, dank voor schrijven….

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 4 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Naasten
suicidale gedachten

Lees ook