Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is er een arts die gespecialiseerd is in mijn problematiek?

Vraag

Ik ben 7 jaren geleden voor het eerst manisch ontremd. Ik ging naar de GGZ, kreeg de diagnose ADHD en kreeg dexamphetamine voorgeschreven. De ontremming kwam door een combinatie van middelen gebruik en achteraf gezien ook door dexamphetamine, wat ik kreeg voor ADHD.

In april ben ik opgenomen geweest en het rare is dat ik (zal de stoornis zijn) vervolgens niet de hulp heb gezocht die ik nodig had. Nu ben ik doorverwezen naar de GGZ, maar die hebben pas over een maand tijd en eerlijk gezegd heb ik hulpverlening aan de kant geschoven, juist doordat de GGZ mij in het verleden weinig heeft geholpen, behalve drogeren, zodat ik mijzelf niet meer herkende.

Ik ben nu gestopt met de dexamphetamine en voel mij een ander mens. Helaas wel te laat, want mijn vriendin (en we hebben 2 kinderen) is er (begrijpelijk) klaar mee. Ik zoek een arts die mij wil ondersteunen om een stabiel leven te kunnen leiden, met het liefst zo weinig mogelijk medicatie. Als het kan alleen indien zo nodig. Ik heb in het verleden mij dusdanig een zombie gevoeld dat ik daardoor uit mijzelf, zonder overleg ging stoppen. Doordat ik veel sport lukt het mij grote periode’s stabiel te blijven en nu ik dus ben gestopt met de dex heb ik het gevoel dat dit ook zou moeten lukken.

Ik heb 2 uitdagingen op dit moment. Ik ben alcoholist (lukt me wel om het gebruik te minimaliseren, maar het moet er helemaal af en ik verwacht dat dit me binnen 2 weken gaat lukken gezien heb feit dat de neerwaartse trend blijft doorzetten) en ten tweede (eigenlijk mijn eerste probleem) ik ben een slechte slaper. De drukte in mijn hoofd kan ik vaak niet uitzetten, gelukkig zijn de psychotische beelden inmiddels uit mijn gedachten, doordat ik de laatste dagen goed kan slapen. Ik reageer goed op melatonine.

Maar ik heb behoefte om met iemand van gedachten te wisselen over welke stappen ik nu moet nemen en of er wellicht een andere arts is dan de GGZ die beter gespecialiseerd is op mijn problematiek en waar ik eerder terecht zou kunnen.

Antwoord

Zo te horen is er in jouw geval sprake van verschillende soorten problemen die elkaar versterken. Dat is niet ongebruikelijk. Je kunt niet alles tegelijk oplossen. Overmatig alcoholgebruik kan alle andere problemen (zoals slaapstoornissen) versterken, en is bovendien duidelijk en goed te behandelen.

Mijn advies zou dan ook zijn: begin met het helemaal (!) staken van het alcoholgebruik, en laat je daarin begeleiden, want zonder behandeling ligt een terugval op de loer. De wachttijden in de GGZ zijn heel vervelend, maar een maand is nog wel te overzien. Neem je vriendin mee naar het eerste gesprek, zodat ook zij haar visie op de problematiek kan geven.

Of medicatie kan helpen moet blijken, mede op basis van je eerdere ervaringen met medicatie.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook