Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er een verband tussen psychische variatie en immuunvariatie?

Vraag

Gezien uw ruime frisse kijk op de bestaande psychiatrie hopen wij dat u , buiten het cartesiaanse dualisme, ook immunopsychiatrie en neuroimmunologie zou aanstippen. Mijn vrouw heeft autoimmuniteits kenmerken (verhoogd IGF-1/acromegalie? en subklinische hypothyroidie(hashimoto?). Bepaling Creactief proteine?

Uw visie op vagusstimulatie (oren sinds 2005), melkprodukten/gluten schade, NESDA: te lage vitamine D niveaus, te lage omega 3 niveaus samen met te hoge omega6 niveaus (blokkeren van omega 6 (PG 1 en 2) via aspirine).

Wel gaf u aan geen voorstander te zijn van ontstekingsremmers. Ik had verwacht dat u zou stellen eerst de CRP te bepalen alvorens door te gaan met antidepressiva (SSRI?)

Nogmaals heel hartelijk namens mijn vrouw en mij.

Antwoord

Het zit volgens mij zo:

1. Er is veel psychische variatie binnen en tussen mensen die ook de vorm aan kan nemen van somberheid en depressie.

2. Er is veel immuunvariatie binnen en tussen mensen met honderden moleculen die potentieel een rol kunnen spelen bij auto-immuunprocessen en die mogelijk bepaald kunnen worden.

3. Het onderzoek naar het verband tussen psychische variatie en immuunvariatie is niet ‘conclusive’: er zijn cross-sectionele associaties maar of dat iets betekent is niet bekend laat staan of het therapeutische ingangen biedt. Er wordt in de pers natuurlijk wel druk over gespeculeerd (‘het ontstoken brein’) maar wetenschappelijk bekeken is het voorlopig drijfzand van slecht gerepliceerde onderzoeken en gefaalde trials.

4. Het is natuurlijk zo dat je een soort medisch-biologisch ritueel kunt organiseren rond de immuunhypothese met bepalen van markers en proberen het te verbinden aan de behandeling (er zijn ook allerlei orthomoleculaire artsen waar je dit soort rituelen kun ondergaan). Zo’n ritueel kan nuttig zijn als de patiënt zelf er van overtuigd is dat dit belangrijk is en bij kan dragen. Het ‘placebo’-effect (of beter: zelfreguleringseffect) kan dan groot zijn. Mijn indruk echter is dat vooral jij gelooft dat dit een belangrijke richting is en niet zozeer je vrouw.

5. Wat wel altijd nuttig is, natuurlijk, is het optimaal behandelen van bestaande auto-immmuun problemen door de specialist.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 24 februari 2020

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook