Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is het mogelijk hypomanie te stoppen?

Vraag

Is het mogelijk om een hypomanie te stoppen?

Antwoord

Een hypomanie is soms onder controle te krijgen door wat wel ‘contragedrag’ wordt genoemd.

Dus niet doen waar je door je verhoogde energie juist toe neigt: voortdurend bezig zijn, afspraken maken, laat naar bed gaan, dingen kopen, enzovoorts. Vermijd alcoholgebruik, dat lijkt soms wat rust te geven maar maakt de stemming moeilijker te controleren en verstoort de slaap.

(Hypo)manische activiteit is een soort vliegwiel: als je er steeds een zetje aan geeft gaat het steeds harder draaien. Afremmen dus. Let vooral op je dag-nacht ritme, en ga op de voor jou gebruikelijke tijd naar bed, en blijf voordien in de avond niet te lang met van alles en nog wat bezig. Soms is een kalmerend medicijn nodig om wat meer af te remmen. Dit alles vergt natuurlijk zelfdiscipline en inzicht in dat je jezelf aan het uitputten bent, ook al voelt dat niet zo.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 64
Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook