Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is psychose menselijk en komt het door sterke emoties?

Vraag

Hallo Jim,

Volgens mij zit iedereen in een psychose. Ik hoor soms mensen conclusies trekken of praten over dingen waarvan ik denk ben je psychotisch ofzo? Ik heb zelf een psychose gehad en ik vind het heel erg, maar het lijkt wel of iedereen een psychose heeft want ze trekken conclusies uit bepaalde gebeurtenissen. Sommige mensen die ik spreek denken ook wel is dat ze opgenomen worden of dat hun vriendin vreemdgaat terwijl dat niet zo is of dat de buren zoveel herrie maken om hun te irriteren. Zou dat betekenen dat als je die gedachten hebt zonder dat je teveel emotioneel betrokken bent niet psychotisch bent?

Als dat zo zou zijn dan zou je de hele diagnose psychose kunnen weghalen. Want als je waarneming afhankelijk is van je stemming dan zouden de klachten moeten verminderen als de stemming word aangepakt.

Want als je je slecht voelt dan ben je eerder geneigd negatief te denken waardoor je kan denken dat iedereen tegen je is. En als je je goed voelt dan denk je dat alles geweldig is en iedereen je vriend is.

Wat vind je van deze theorie?

Antwoord

Beste K,

Je slaat de spijker op de kop! Dit is de theorie die de laatste 10 jaar steeds meer is ontwikkeld in de wetenschap: dat psychose in de zin van vasthouden aan irrationele ideeën typisch menselijk is, en vaak ontstaat onder invloed van sterke emoties – en in dit geval kan er een zorgbehoefte ontstaan.

Dus als je angstig bent zie je bijvoorbeeld overal bedreigingen door andere mensen (paranoia) – als de angst wordt aangepakt verdwijnt de paranoia vanzelf ook.

Dus: psychosegevoelig zijn we allemaal – door sterke emoties kan het uit de hand lopen en behandeling nodig zijn.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook