Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan die jarenlange medicatie na bevalling alsnog z’n tol eisen?

Vraag

Hallo,

Ik heb bijna 30 jaar medicatie genomen, teveel om op te noemen. Er is echt alles geprobeerd! 2 jaar geleden ben ik gestopt met alles. Het gaat vrij goed, psychisch, maar ben 6 maanden geleden bevallen en sindsdien zie ik lichamelijk enorm af. Geen enkele dokter kan me zeggen wat er aan de hand is.

Kan die jarenlange medicatie nu zijn tol eisen? Ik zoek maar, omdat ik eigenlijk ten einde raad ben.

Antwoord

Beste Klavertje vier,

Dank voor je vraag! Dertig jaar medicatie nemen is een hele lange tijd – maar desondanks denk ik niet dat wat je nu meemaakt daardoor komt, zeker niet als je tussentijds een goede periode hebt meegemaakt. Zeker weten doe ik het niet, maar wellicht is er wat anders aan de hand.

Bij een bevalling verander van alles – psychologisch, lichamelijk en sociaal. Wellicht is er in de wisselwerking tussen die drie iets wat je klachten nu kan verklaren, ook gegeven je eerdere stemmingsgevoeligheid. Misschien is een periode van aanpassing nodig, misschien kunnen een aantal gesprekken met iemand helderheid bieden.

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook